Zdrowie i UrodaTopinambur – jak jeść, czym doprawiać? Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 6 min czytania2 0 3,754 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Topinambur – jak jeść roślinę, która przywędrowała do nas z Ameryki Północnej. Topinambur znany też z nazwy słonecznik bulwiasty w Europie znalazł się za sprawą Krzysztofa Kolumba i bardzo szybko się tam zadomowił. Jest prosty w uprawie, a przy tym niezwykle dobrze wpływa na nasze zdrowie! Spis treści Toggle 7 faktów o topinamburzeTopinambur – jak jeść?Jak jeść topinambur? Oto kilka propozycji: Topinambur dobry na wszystkoJak jeść topinambur na dolegliwości zdrowotne? 7 faktów o topinamburzeW Polsce uprawiany jest od 1730 roku.Topinambur jest bardzo mało wymagający jeśli chodzi o uprawę. Wytrzyma nawet 30 stopniowy mróz! Często można go spotkać rosnącego dziko na polach czy łąkach.Topinambur ma smak podobny do połączenia ziemniaków z orzechami.Roślina przypomina słonecznik, stąd jego alternatywna nazwa: słonecznik bulwiasty. Część podziemna podobna jest do imbiru. Bulwy topinamburu to świetna alternatywą dla ziemniaka, można je też jeść na surowo. Mają biały lub różowy odcień.Jego smak zmienia się w zależność od temperatury, w jakiej jest przechowywany. W niskich temperaturach staje się słodszy, ponieważ zawarta w nim inulina zostaje zamieniona w fruktozę.Nie musimy go obierać, wystarczy dokładnie wyszorować szczoteczką.Topinambur – jak jeść?Warzywo jest bardzo proste w przygotowaniu, należy jednak uważać z czasem gotowania. Bardzo szybko może zamienić się w papkę. Nasza rada: jeżeli zdecydujesz się na obieranie topinamburu, a nie jego czyszczenie, zanurz go na 5 minut w zimnej zakwaszonej wodzie (na litr wody dodaj sok z połówki cytryny).Jak jeść topinambur? Oto kilka propozycji: duszony z warzywami;smażony w głębokim tłuszczu (wystarczy 2-3 minuty), jako np. frytki;na surowo jako dodatek do surówek– może jednak powodować wzdęcia (fermentacja inuliny);gotowany w wodzie jako alternatywa ziemniaka – skróć czas gotowania do około 1/3 czasu klasycznych ziemniaków;składnik musów, np. jabłkowych;zamiast cytryny wkrojony do herbaty – świetne źródło potasu;dodatek do zup;marynowany w kwaśnych i ostrych marynatach.Topinambur dobry na wszystkoBulwy słonecznika są pełne zdrowia! Zawierają około 17% inuliny – polisacharydu, który nie jest przyswajany w naszym jelicie cienkim, przez co nie wpływa na poziom cukru we krwi. To bardzo dobra wiadomość dla diabetyków! Inulina przyczynia się również do wzrostu korzystnych dla organizmu człowieka bakterii probiotycznych. Dodatkowo topinambur ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi.To świetne źródło potasu, żelaza, błonnika, a także witaminy C i B1 – tych dwóch ma ponad dwa razy więcej niż ziemniak. Zawarta w nim potężna dawka krzemionki koloidalnej pozytywnie wpływa na jędrność skóry, stan włosów i paznokci.Jak jeść topinambur na dolegliwości zdrowotne?Topinambur może pomóc na niektóre z uciążliwych dolegliwości:zaparcia – właściwie funkcjonowanie jelit zapewnia duża ilość błonnika oraz inuliny w warzywie,równowaga kwasowo-zasadowa – już 50 g topinamburu dziennie pozwala unormować poziom pH w jelitach,cukrzyca – wysoka zawartość inuliny oraz niski indeks glikemiczny nie podwyższa poziomu cukru we krwi,nadwaga – bulwy topinamburu są niskokaloryczne, ale duża ilość błonnika zapewnia poczucie sytości,celiakia – 100% wartości odżywczych, 0% glutenu!Nie miałaś okazji spróbować? Jesień to idealny czas na rozpoczęcie przygody z topinamburem – jego dostępność wzrasta, a cena maleje. Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, być może zainteresuje Cię, jakie właściwości ma miód z manuka, olejek z makadamii, lub olej kokosowy.