Home Zdrowie i Uroda Topinambur – jak jeść, czym doprawiać?

Topinambur – jak jeść, czym doprawiać?

5 min czytania
2
0
84
Topinambur - jak jeść

Słonecznik bulwiasty, bardziej znany jako topinambur, jest rośliną, która przywędrowała do nas z Ameryki Północnej. W Europie znalazł się za sprawą Krzysztofa Kolumba i bardzo szybko się tam zadomowił. Jest prosty w uprawie, a przy tym niezwykle dobrze działa na nasze zdrowie!

 7 faktów o topinamburze

  • W Polsce uprawiany jest od 1730 roku.
  • Topinambur jest bardzo mało wymagający jeśli chodzi o uprawę. Wytrzyma nawet 30 stopniowy mróz! Często można go spotkać rosnącego dziko na polach czy łąkach.
  • Topinambur ma smak podobny do połączenia ziemniaków z orzechami.
  • Roślina przypomina słonecznik, stąd jego alternatywna nazwa: słonecznik bulwiasty.  Część podziemna podobna jest do  imbiru.
  • Bulwy topinamburu to świetna alternatywą dla ziemniaka, można je też jeść na surowo. Mają biały lub różowy odcień.
  • Jego smak zmienia się w zależność od temperatury, w jakiej jest przechowywany. W niskich temperaturach staje się słodszy, ponieważ zawarta w nim inulina zostaje zamieniona w fruktozę.
  • Nie musimy go obierać, wystarczy dokładnie wyszorować szczoteczką.

Topinambur – jak jeść?

Warzywo jest bardzo proste w przygotowaniu, należy jednak uważać z czasem gotowania. Bardzo szybko może zamienić się w papkę. Nasza rada: jeżeli zdecydujesz się na obieranie topinamburu, a nie jego czyszczenie, zanurz go na 5 minut w zimnej zakwaszonej wodzie (na litr wody dodaj sok z połówki cytryny).

Jak możemy jeść topinambur? Oto kilka propozycji:

  • duszony  z warzywami;
  • smażony w głębokim tłuszczu (wystarczy 2-3 minuty), jako np. frytki;
  • na surowo jako dodatek do surówek– może jednak powodować wzdęcia (fermentacja inuliny);
  • gotowany w wodzie  jako alternatywa ziemniaka – skróć czas gotowania do około 1/3 czasu klasycznych ziemniaków;
  • składnik musów, np. jabłkowych;
  • zamiast cytryny wkrojony do herbaty – świetne źródło potasu;
  • dodatek do zup;
  • marynowany w kwaśnych i ostrych marynatach.

Topinambur - roślina

Topinambur dobry na wszystko

Bulwy słonecznika są pełne zdrowia! Zawierają około 17% inuliny – polisacharydu, który nie jest przyswajany w naszym jelicie cienkim, przez co nie wpływa na poziom cukru we krwi. To bardzo dobra wiadomość dla diabetyków! Inulina przyczynia się również do wzrostu korzystnych dla organizmu człowieka bakterii probiotycznych. Dodatkowo topinambur ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi.

To świetne źródło potasu, żelaza, błonnika, a także witaminy C i B1 – tych dwóch ma ponad dwa razy więcej niż ziemniak. Zawarta w nim potężna dawka krzemionki koloidalnej pozytywnie wpływa na jędrność skóry, stan włosów i paznokci.

Stosuj, gdy masz problemy z:

  • zaparciami – właściwie funkcjonowanie jelit zapewnia duża ilość błonnika oraz inuliny w warzywie,
  • równowagą kwasowo-zasadową – już 50 g topinamburu dziennie pozwala unormować poziom pH w jelitach,
  • cukrzycą – wysoka zawartość inuliny oraz niski indeks glikemiczny nie podwyższa poziomu cukru we krwi,
  • nadwagą – bulwy topinamburu są niskokaloryczne, ale duża ilość błonnika zapewnia poczucie sytości,
  • celiakią – 100% wartości odżywczych, 0% glutenu!

Nie miałaś okazji spróbować? Czas nadrobić zaległości! Jesień to idealny czas na rozpoczęcie przygody z topinamburem – jego dostępność wzrasta, a cena maleje. Smacznego!

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Klaudia Olenderczyk
Load More In Zdrowie i Uroda

2 komentarze

  1. Chocolade

    Listopad 1, 2018 at 6:14 pm

    Jeszcze nigdy go nie jadłam 🙂

    Odpowiedz

    • Klaudia Olenderczyk

      Listopad 2, 2018 at 2:10 pm

      Pieczony smakuje bardzo dobrze 🙂 Natomiast samo obieranie to długa i żmudna praca, lepiej wyszorować go szczoteczką 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Rośliny oczyszczające powietrze w mieszkaniu

Smog i pyły to coraz większy problem, głównie w okresie grzewczym, który właśnie się rozpo…