Zdrowie i UrodaMiód z manuka- na co pomaga i jak go stosować? Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 5 min czytania1 0 1,108 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Miód z manuka powstaje z nektaru krzewów manuka, które rosną w Nowej Zelandii. Pozyskiwanie oryginalnego miodu z manuka jest możliwe jedynie przez kilka tygodni w roku. Miód z manuka odróżnia się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methylglyoxal, który ma właściwości antybakteryjne i wzmacniające organizm.Z czego słynie miód z manuka?Nowozelandzki miód wytwarza się z dziko rosnących kwiatów drzew herbacianych (manuka). Roślina zakwita przez cztery tygodnie (listopad – styczeń) na terenach uważanych za najczystsze na świecie. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się methylglyoxal, który jest źródłem wielu dobroczynnych dla organizmu właściwości. Im wyższe stężenie tego składnika, tym ma większe działanie lecznicze. W kilogramie miodu zazwyczaj zawiera się do 10 mg methylglyoxalu. Miód z manuka jako jedyny ma wyjątkowo wysoką zawartość tej naturalnej substancji (od 100 do 550 mg w kilogramowym słoiku). Z tego powodu jego produkcja wymaga specjalistycznych badań i przechowywania, by zachować jego jakość i czystość. Miód manuka wyróżnia się ciemną, gęstą strukturą, charakterystycznym gorzkawym smakiem oraz lekkim zapachem wrzosu i wilgotnej ziemi.Zastosowanie miodu manukaRdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii żuli młode pędy krzewu manuka i pili wyciąg z jego korzenia, co pomagało im leczyć niektóre choroby. Miód z manuka wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną jelit i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Stosuje się go również podczas leczenia wrzodów żołądka i pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami. Sprawdza się także do stosowania zewnętrznego na skórę. Pomaga w leczeniu trądziku, przyspiesza proces gojenia się ran i w dolegliwościach związanych z egzemą.Mimo cudownych naturalnych właściwości prozdrowotnych miodu manuka, nie jest on lekiem, ani suplementem diety. Możemy go spożywać profilaktycznie, jak każdy inny miód (2-3 łyżeczki dziennie), zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Pamiętajmy, że temperatura miodu nie powinna przekroczyć 40℃, ponieważ straci on swoje drogocenne właściwości odżywcze. Spożywanie tego produktu jest odradzane osobom cierpiącym na cukrzycę, lub uczulonym na produkty pochodzenia pszczelego. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.Cena miodów manuka może wynieść do 200 zł za słoik, co jest zależne od zawartości methylglyoxalu. Gdy zdecydujemy się na zakup miodu manuka, zwróćmy uwagę na oznaczenie odpowiadające zawartości methylglyoxsalu i metodę, za pomocą której mierzono jego zawartość. Na rynku można trafić na rozcieńczony miód, który traci na swojej wysokiej jakości i właściwości, dlatego najlepiej, gdy na słoiku widnieje zawartość MGO.