Home Zdrowie i Uroda Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni i kosmetyce

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni i kosmetyce

12 min czytania
0
0
150
Zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy staje się coraz bardziej popularnym naturalnym surowcem. Dzieje się tak między innymi ze względu na wzrastającą świadomość konsumentek, stawiających na pielęgnację w zgodzie z naturą. Obok oleju kokosowego znany i ceniony jest także olejek z makadamii, o którym pisaliśmy wcześniej. Co natomiast ma nam do zaoferowania? Poznaj zastosowanie oleju kokosowego.

Dlaczego warto?

Olej kokosowy to surowiec pozyskiwany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Według niektórych uznawany jest za “najzdrowszy olej na świecie”. Inni z kolei dopatrują się zależności pomiędzy spożywaniem oleju kokosowego a zdrowiem populacji. Dzieje się tak między innymi w przypadku plemion zamieszkujących południowy Pacyfik, a także plemienia Kitava, które żyje na  wyspie o takiej samej nazwie w Papui Nowej Gwinei. Co łączy te dwie społeczności? Duże spożywanie żywności pochodzącej z kokosa (sam olej, ale także orzechy kokosowe)  oraz bardzo dobre zdrowie.

Olej kokosowy – który wybrać?

Półki sklepowe zaczynają uginać się od różnego typu mniej lub bardziej naturalnych produktów. Jeszcze jakiś czas temu olej kokosowy można było znaleźć tylko w wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet, natomiast obecnie istnieje możliwość ich kupna także w popularnych dyskontach. Możemy zauważyć liczne hasła na opakowaniach. Olej rafinowany, nierafinowany, tłoczony na zimno. Jeśli te zwroty brzmią tajemniczo – pora to zmienić i wybrać ten rodzaj oleju kokosowego, który najbardziej odpowiada Twoim potrzebom.

Olej rafinowany – jest uważany za gorszą wersję oleju kokosowego. Jak się okazuje niekoniecznie słusznie.  Rafinacja to proces polegający na oczyszczaniu substancji z różnego typu zanieczyszczeń. Jej skutkiem jest między innymi pozbawienie zapachu. Olej poddany temu procesowi będzie się także cechował lepszą trwałością. Dodatkowo olej rafinowany ma także inny punkt dymienia, co oznacza, że możesz go wykorzystać w wyższych temperaturach –  między innymi przy smażeniu lub pieczeniu. Wielu przeciwników tego procesu zaznacza, że podczas rafinacji olej traci swoje cenne właściwości.

Olej nierafinowany – inaczej nazywany jest tłoczonym na zimno. W przeciwieństwie do oleju rafinowanego powstaje bez udziału wysokiej temperatury. Proces jego pozyskiwania polega na wyciskaniu miąższu orzechów, co ma miejsce przy wykorzystaniu specjalnej prasy. Kolejnym etapem jego wytworzenia jest tzw. sedymentacja. Jest to proces, który opiera się na opadaniu zawiesiny ciała stałego w cieczy. Dzieje się to za pomocą siły grawitacji. Olej powstały w ten sposób zachowuje swoje właściwości i nie jest pozbawiony zapachu. Nie jest jednak tak odporny na działanie wysokich temperatur, jak olej rafinowany. Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Powstaje pytanie: który olej jest lepszy? Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Od czego? Od sposobu zastosowania. Inny rodzaj oleju wybierzemy jeśli chcemy coś usmażyć, z innego skorzystamy w przypadku demakijażu czy nakładania na włosy.

Olej kokosowy w kuchni

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

W kuchni zdecydowanie stawiamy na olej rafinowany. Znajdzie on zastosowanie przy takich rzeczach jak:

  • smażenie i pieczenie – olej kokosowy możesz wykorzystać do smażenia ryb, owoców morza, warzyw i ryżu, a także do dań na słodko. Jest bardzo przydatny przy pieczeniu ciast lub smażeniu naleśników. Dodatkowo olej ten nie powoduje wytwarzania się substancji toksycznych. W przypadku pieczenia olej kokosowy to dobra alternatywa dla margaryny lub masła.
  • odchudzanie – jeśli planujemy zgubić kilka kilogramów warto skorzystać z dobrodziejstw oleju kokosowego, ponieważ przyspiesza on metabolizm, wspomaga spalanie kalorii i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo ma także mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce.
  • bulletproof coffee – poranna kawa z olejem kokosowym pobudzi nas i zapewni sporo energii na początek dnia. Do swojej ulubionej kawy wystarczy dodać małą porcję oleju kokosowego. Dzięki temu będziesz nasycona i zminimalizujesz podjadanie w ciągu dnia. Niewielka zmiana, a ile korzyści!

Olej kokosowy - właściwości kosmetyczne

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego

Do celów pielęgnacyjnych wybieramy olej kokosowy tłoczony na zimno. Jak najlepiej wykorzystać wszystkie możliwości jego zastosowania?

  • włosy – olejowanie włosów staje się coraz popularniejszą techniką dbania o nie. Możemy uzyskać piękne i lśniące włosy stosując olej zarówno na skórę głowy, jak i na końcówki lub całe włosy. Możemy np. je zwilżyć, następnie rozprowadzić płynny olej i tak powstałą naturalną maskę pozostawić na całą noc. Nie możemy zapomnieć, by następnie umyć włosy, ponieważ staną się odżywione i błyszczące (nawet już po pierwszym użyciu) ale niestety także tłuste, co sprawi, że nie będą prezentować się estetycznie. Dodatkowo olej kokosowy zdecydowanie zminimalizuje łamliwość i kruchość włosów.
  • demakijaż – olej kokosowy jest bardzo dobrym naturalnym preparatem do demakijażu. Zmyje delikatny, dzienny makijaż, ale także cięższy makijaż sceniczny. Jak wykonać demakijaż w zgodzie z naturą? Potrzebujemy do tego płatków kosmetycznych, oleju kokosowego i wody. Olej kokosowy rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, pamiętajmy jednak, że nie powinno się go zagotować. Następnie nakładamy go na twarz za pomocą wacika i oczyszczamy, aż wacik będzie całkowicie czysty.
  • cera – olej kokosowy posiada cenne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Dzięki temu będzie on naszym sprzymierzeńcem w walce z różnego typu niedoskonałościami. Jego zaletą jest także to, że przyspiesza gojenie się różnego typu ran. Dodatkowo opóźnia procesy starzenia się skóry i chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.
  • płukanie ust – jest to jeden ze sposobów na oczyszczenie organizmu z toksyn, metali ciężkich i innych substancji negatywnie wpływających na nasze zdrowie. Zastosowanie oleju kokosowego do płukania ust wpłynie także na ich biel i świeższy oddech. Płukanie ust najlepiej wykonywać na czczo lub po jedzeniu. Należy wziąć 2-3 łyżeczki oleju i przepłukać nim jamę ustną. Płukanie ust powinno potrwać około 15 minut. Jeśli przeszkadza Ci smak oleju, możesz dodać do niego kilka kropel olejku, np. cytrynowego.

Zastosowanie oleju kokosowego – podsumowanie

Olej kokosowy ma wiele zastosowań. Jeśli nie do końca przekonuje Cię używanie oleju kokosowego na włosy lub masz już sprawdzone sposoby demakijażu i nie chcesz próbować nowych, warto dać mu szansę w kuchni ze względu na korzystne dla zdrowia właściwości. Nie jest to drogi surowiec, a warto dać mu szansę i wykorzystać jego ogromny potencjał, drzemiący w niewielkim słoiczku.

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Agnieszka Gajniak
Load More In Zdrowie i Uroda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Rodzaje podkładów czyli rady jak wybrać podkład idealny

Podkład do twarzy jest podstawą naszego makijażu. Może ujednolicić koloryt cery, rozświetl…