Home Dom Wielkanocne dania – najlepsze przepisy

Wielkanocne dania – najlepsze przepisy

10 min czytania
0
0
1,070
Wielkanocne dania - najlepsze przepisy

Na wielkanocnym stole bez wątpienia muszą znaleźć się niektóre potrawy takie, jak jajka czy wielkanocna babka. Jak je zrobić? Przedstawiamy najlepsze przepisy na wielkanocne dania. Są one niezwykle proste w wykonaniu oraz smaczne! 

Wielkanocne dania – żurek

Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebujemy 2 marchewki, jedną pietruszkę, cebulę, kawałek selera, suszone grzyby, pół kilograma białej lub wędzonej kiełbasy, 200 g wędzonego boczku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarenka czarnego pieprzu, pół łyżeczki soli, 1,5 litra wody, pół litra zakwasu na żurek, łyżkę suszonego majeranku, 60 ml słodkiej śmietany oraz 6 sztuk jajek. Składniki te wystarczą na około 6 porcji zupy. 

Przygotowanie:

Marchewki, seler, pietruszkę myjemy, obieramy oraz kroimy. Następnie kładziemy je do garnka. Dodajemy cebulę, grzyby i kiełbasę, a także boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól. Wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Z garnka wyciągamy warzywa. Dodajemy zakwas oraz majeranek i gotujemy przez 10 minut. Musimy uważać, by nie gotować zupy zbyt długo, ponieważ zakwas może stracić wtedy swój smak oraz aromat. Na samym końcu wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. Podajemy w miseczkach z jajkiem przekrojonym na pół.

Jajka wielkanocne

Jajka faszerowane – tradycyjne wielkanocne dania 

Jajka faszerowane mogą występować w wielu wariantach. Za farsz może posłużyć nam pasta chrzanowa, różne kolorowe pasty, kukurydza czy pieczarki. W tym przepisie na wielkanocne dania opiszemy, jak przygotować jajka faszerowane kukurydzą. Aby je przygotować potrzebujemy 8 jajek ugotowanych na twardo, 5 łyżek kukurydzy z puszki, 2 łyżki majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego, łyżeczkę ostrej musztardy, sól i pieprz oraz szczypiorek do dekoracji. 

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo musimy ostudzić, obrać i pokroić na pół. Następnie żółtka z jajek wyjmujemy i rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy majonez, kukurydzę, musztardę i jogurt. Składniki musimy wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze trochę majonezu. Kukurydzianym farszem wypełniamy połówki jajek, doprawiamy oraz dekorujemy szczypiorkiem.

Wielkanocne dania - mazurki

Mazurek kajmakowy z orzechami

Mazurki to tradycyjne polskie ciastka, które piecze się w okresie Wielkanocnym. Mogą występować w wielu wariantach, w zależności od upodobań smakowych. Naszym wyborem jest mazurek kajmakowy  z orzechami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy 40 dag mąki pszennej, 26 dag schłodzonego masła, 13 dag cukru pudru, 4 żółtka ugotowane na twardo oraz 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego. Aby przygotować domową kajmakową masę potrzebujemy litr śmietanki 36% oraz szklankę cukru, a także 20 dag włoskich orzechów. Do dekoracji będziemy z kolei potrzebować 4 dag białej czekolady oraz łyżeczkę oleju. 

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto, żółtka najpierw przecieramy przez sitko. Mąkę wysypujemy na stolnicę oraz dodajemy resztę składników. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w papier lub folię oraz wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno leżeć w lodówce przez około pół godziny. Następnie wyjmujemy je  oraz rozwałkowujemy, przycinamy do rozmiarów foremki oraz kładziemy do niej. Z przyciętych fragmentów formujemy brzegi mazurka. Spód ciasta nakłuwamy widelcem oraz ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, wstawiamy foremkę z ciastem oraz pieczemy przez około 20 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

Aby przygotować masę kajmakową gotujemy śmietankę kremówkę razem z cukrem. Ustawiamy odpowiedni ogień i gotujemy ją przez około 40 minut, cały czas mieszając i uważając, by masa kajmakowa nie przypaliła się. Kajmakowa masa powinna jedynie lekko bulgotać. Jeżeli jej objętość zmniejszy się o około połowę, a sama masa przybierze natomiast kolor słomkowy, oznacza to, że jest już gotowa. Możemy zdjąć ją z ognia, zaczekać aż wystygnie, a następnie włożyć do lodówki. 

Do dekoracji będziemy potrzebować orzechów włoskich, które kruszymy i prażymy na patelni. Na przygotowane ciasto wykładamy orzechy włoskie oraz zalewamy masą kajmakową. Następnie pozostawiamy do zastygnięcia na około 2h i dekorujemy białą czekoladą, którą uprzednio rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowany mazurek nie wymaga przechowywania w lodówce. 

Babka wielkanocna

Wielkanocne dania – babka wielkanocna na parze

Wielkanocna babka powinna królować na każdym świątecznym stole. Jest to jedna z tych rzeczy, którą tradycyjnie przynosi się do święconki. Symbolizuje między innymi doskonałość. Do przygotowania wielkanocnej babki potrzebujemy 5 jajek, kostkę masła, szklankę cukru pudru, szklankę mąki ziemniaczanej, szklankę mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z połowy cytryny, łyżkę spirytusu oraz esencję z wanilii. Dodatkowo do przygotowania polewy będziemy potrzebować tabliczkę gorzkiej czekolady oraz 3 łyżki śmietany 36%

Przygotowanie:

Aby przygotować wielkanocną babkę najpierw musimy utrzeć masło z cukrem oraz żółtkami. W następnym kroku dodajemy sok z cytryny, spirytus oraz esencję wanilii. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z białkami jajka, ubitymi na sztywno. Masę przekładamy do formy, służącej do gotowania na parze, którą uprzednio powinniśmy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Formę wstawiamy do wysokiego garnka, który powinien być wypełniony w trzech-czwartych wodą. Gotujemy przez około 1,5 h pod przykryciem, na wolnym ogniu. 

 

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Redakcja Kobieta na Czasie
Load More In Dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Minimalizm w szafie – czyli jak chcieć mniej?

Minimalizm to trend, który odrzuca podążanie za tym, co mają inni. Postępowanie wbrew kult…