Home Tips & Tricks Jak zrobić syrop? Przepisy na domowy syrop

Jak zrobić syrop? Przepisy na domowy syrop

5 min czytania
0
0
287
jak zrobic syrop

Syropy własnej roboty wytwarzamy z naturalnych składników, mając kontrolę nad tym, aby były jak najbardziej zdrowe i pozbawione sztucznych składników. Dzięki temu może być stosowany przez wszystkich domowników, w zależności od swojego przeznaczenia. Jak zrobić syrop, który wzmocni nasz organizm?

Jak zrobić syrop?

Możemy zrobić domowy syrop z owoców, który będzie zamiennikiem tego sklepowego, który dodajemy do napojów. Naturalny, o właściwościach leczniczych, dawkujemy na określone dolegliwości.

Domowy syrop na kaszel

Domowy syrop na kaszel ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, wzmacnia układ odpornościowy i jest łatwy w przygotowaniu. Jego głównym składnikiem jest cebula. To bezpieczna opcja dla dzieci.

Do jego przygotowania potrzebujemy 2 obrane i drobno posiekane cebule. Przekładamy je do słoika i dodajemy kilka łyżek miodu. Po wymieszaniu odstawmy słoik na noc, aż cebula puści sok. Po tym czasie wystarczy odcedzić substancję i można podawać ją choremu po łyżce co kilka godzin.

jak zrobic syrop z cebuli

Naturalny syrop na odporność

Jak zrobić syrop na odporność? Najpopularniejszy specyfik na odporność i leczenie przeziębienia wykonuje się z sosny. Do jego zrobienia potrzebujemy 1 kg pędów sosny, 1 kg cukru i dużo cierpliwości, ponieważ będzie on gotowy dopiero po kilku tygodniach. Można go stosować przez cały rok. Pędy sosny najlepiej zbierać w maju. Potem je przekładamy w słoiku warstwowo cukrem. Słoik zakrywamy gazą i całość odstawiamy na ok. 6 tygodni. Po tym czasie powinien być już gotowy, więc przecedzamy i zlewamy go do butelek.

domowy syrop z sosny

Jak zrobić syrop z czosnku?

Czosnek idealnie sprawdza się jako substancja bakteriobójcza i działa jako naturalny antybiotyk. Syrop z czosnku sprawdzi się podczas choroby i na wzmocnienie naszej odporności.

Do jego przygotowania potrzebujemy kilka główek czosnku, które należy przecisnąć przez praskę, soku z kilku cytryn i kilku łyżek miodu. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku i odstawiamy na dobę do lodówki lub w ciemne miejsce. Gotowy możemy stosować codziennie, po jednej łyżce.

Naturalny syrop z malin

Na sklepowych półkach znajdziemy butelki z syropem owocowym, jednak nie ma nic lepszego od domowego wyrobu. Syrop z malin nie tylko jest doskonały na przeziębienie, ale także działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.

naturalny syrop z malin

Jak zrobić syrop z malin? Wystarczy przygotować 1 kg malin, 0,5 kg cukru i pół szklanki wody. Oczyszczone maliny wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 20 minut, do czasu, gdy owoce zaczną się rozpadać. Powstały sok przecedzamy przez gęste sito, dociskając przy tym owoce. Jeśli nie przepadamy za kawałkami owoców w syropie, pozostały miąższ z owoców możemy wykorzystać do zrobienia dżemu lub ciasta. Sok ponownie wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż zacznie gęstnieć i przelewamy do butelek.

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Ola
Load More In Tips & Tricks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Jak przygotować szybkie i zdrowe śniadanie? Pomysł na lekkie śniadanie

Chyba każdy już słyszał, że pożywne śniadanie jest niezwykle ważne dla dobrego rozpoczęcia…