Artykuły sponsorowane Zdrowie i UrodaErytrol – zdrowy zamiennik cukru Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 4 min czytania1 0 520 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Erytrol to jeden z najzdrowszych zamienników klasycznego cukru. Słodki, bezwonny, o krystalicznej konsystencji i białym kolorze. Do złudzenia przypomina „zwykły” cukier i smakuje niemal tak samo. Erytrolem można słodzić herbatę, używać do pieczenia ciast, dodawać do deserów. Doceniają go szczególnie diabetycy oraz osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów.Spis treści Dlaczego warto używać erytrol zamiast cukru?Czy erytrol jest bezpieczny?Erytrol – ciekawostkiDlaczego warto używać erytrol zamiast cukru?Używając erytrolu, musimy pamiętać, aby używać go zawsze o jedną trzecią więcej niż tradycyjnego cukru, aby uzyskać podobne wrażenia smakowe. Nie należy mieć przy tym obaw o to, czy taka ilość zbytnio nas utuczy. Erytrol ma niemal 10 razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Wszystko dzięki temu, że nasz organizm nie trawi, a co za tym idzie, nie przyswaja erytrolu. Jest on w zdecydowanej większości (nawet do 90 procent) wydalany poza organizm. Nie przenika przez łożysko, dlatego można stosować erytrol w ciąży. Dodatkowo, jest to substancja, która pozostaje obojętna dla naszych zębów. Indeks glikemiczny erytrolu wynosi 0. Oznacza to, że spożycie produktów zawierających erytrol, a niezawierających cukru, nie podnosi poziomu insuliny we krwi.Spożywanie erytrolu pozwala nieco „oszukać” nasz organizm, doprowadzając do poczucia sytości bez spożycia nadmiernej ilości cukrów. Zdecydowanie poleca się spożywać właśnie erytrol osobom, które zmagają się ze wzdęciami. Erytrol pozostawia po sobie przyjemne uczucie chłodu w ustach. W odróżnieniu do innych substancji słodzących, spożywanie erytrolu nie zostawi nas z poczuciem niesmaku w ustach.Czy erytrol jest bezpieczny?Światowa Organizacja Zdrowia uznała erytrol za całkowicie bezpieczną substancję spożywczą. Stwierdzenie to jest wynikiem wieloletnich badań, przeprowadzanych w najlepszych ośrodkach. Erytrol nie przyczynia się do powstawania nowotworów, nie wykazuje też działania mutagennego na ludzkie komórki ciała. Co więcej, regularne spożywanie erytrolu może przyczyniać się do oczyszczania organizmu z wolnych rodników, czyli substancji potencjalnie toksycznych, przyczyniających się do fizjologicznego starzenia się naszego organizmu.Erytrol – ciekawostkiCiekawostką jest, że erytrol jest substancją występującą naturalnie w piwie, w niektórych owocach (np. w gruszkach), a także w winach oraz w serach. Na większą skalę uzyskuje się go z procesu fermentacji drożdżowej gliceryny. Nie poleca się używać go do wypiekania ciast drożdżowych, bo może znacząco opóźnić proces wyrastania ciasta. W Polsce szerzej znamy erytrol dopiero od 2008 roku.