Home Artykuły sponsorowane Erytrol – zdrowy zamiennik cukru

Erytrol – zdrowy zamiennik cukru

4 min czytania
1
0
598
Erytrol zdrowy zamiennik cukru

Erytrol to jeden z najzdrowszych zamienników klasycznego cukru. Słodki, bezwonny, o krystalicznej konsystencji i białym kolorze. Do złudzenia przypomina „zwykły” cukier i smakuje niemal tak samo. Erytrolem można słodzić herbatę, używać do pieczenia ciast, dodawać do deserów. Doceniają go szczególnie diabetycy oraz osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów.

Dlaczego warto używać erytrol zamiast cukru?

Używając erytrolu, musimy pamiętać, aby używać go zawsze o jedną trzecią więcej niż tradycyjnego cukru, aby uzyskać podobne wrażenia smakowe. Nie należy mieć przy tym obaw o to, czy taka ilość zbytnio nas utuczy. Erytrol ma niemal 10 razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Wszystko dzięki temu, że nasz organizm nie trawi, a co za tym idzie, nie przyswaja erytrolu. Jest on w zdecydowanej większości (nawet do 90 procent) wydalany poza organizm. Nie przenika przez łożysko, dlatego można stosować erytrol w ciąży. Dodatkowo, jest to substancja, która pozostaje obojętna dla naszych zębów. Indeks glikemiczny erytrolu wynosi 0. Oznacza to, że spożycie produktów zawierających erytrol, a niezawierających cukru, nie podnosi poziomu insuliny we krwi.

Spożywanie erytrolu pozwala nieco „oszukać” nasz organizm, doprowadzając do poczucia sytości bez spożycia nadmiernej ilości cukrów. Zdecydowanie poleca się spożywać właśnie erytrol osobom, które zmagają się ze wzdęciami. Erytrol pozostawia po sobie przyjemne uczucie chłodu w ustach. W odróżnieniu do innych substancji słodzących, spożywanie erytrolu nie zostawi nas z poczuciem niesmaku w ustach.

Czy erytrol jest bezpieczny?

Światowa Organizacja Zdrowia uznała erytrol za całkowicie bezpieczną substancję spożywczą. Stwierdzenie to jest wynikiem wieloletnich badań, przeprowadzanych w najlepszych ośrodkach. Erytrol nie przyczynia się do powstawania nowotworów, nie wykazuje też działania mutagennego na ludzkie komórki ciała. Co więcej, regularne spożywanie erytrolu może przyczyniać się do oczyszczania organizmu z wolnych rodników, czyli substancji potencjalnie toksycznych, przyczyniających się do fizjologicznego starzenia się naszego organizmu.

Erytrol – ciekawostki

Ciekawostką jest, że erytrol jest substancją występującą naturalnie w piwie, w niektórych owocach (np. w gruszkach), a także w winach oraz w serach. Na większą skalę uzyskuje się go z procesu fermentacji drożdżowej gliceryny. Nie poleca się używać go do wypiekania ciast drożdżowych, bo może znacząco opóźnić proces wyrastania ciasta. W Polsce szerzej znamy erytrol dopiero od 2008 roku.

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Redakcja Kobieta na Czasie
Load More In Artykuły sponsorowane

1 Komentarz

  1. DG Park

    24 sierpnia, 2021 at 9:18 am

    Cukier jest w większości produktów spożywczych ale zredukowanie jego spożycia lub nawet całkowite zrezygnowanie z niego sprawi, że będziemy o wiele zdrowsi. Odpuszczenie cukru jest dość ciężkim procesem ale metodą małych kroczków, nawet słodzenia mniej kawy czy herbaty lub wybierania produktów zawierających go mniej zawsze go trochę ubywa z codziennej diety. Warto wspomnieć, że nadmiar cukru wpływa negatywnie na Nasze procesy poznawcze i jest przyczyną wielu chorób a przecież zdrowie Nas i Naszych bliskich powinno być najważniejsze.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Niezbędnik profesjonalistki – jakie dodatki warto nosić ze sobą do pracy?

W świecie profesjonalistek każdy detal ma znaczenie. Dobrze dobrane akcesoria nie tylko uł…