Artykuły sponsorowaneBabka z ponczem, karmelem i migdałami Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 3 min czytania0 0 503 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Babka – wielkanocny przysmak uwielbiany przez wszystkie pokolenia. W wersji z ponczem, karmelem i migdałami pięknie ozdabia wielkanocny stół, dumnie prezentując się wśród innych wypieków. Choć to potrawa tradycyjna, w takiej odsłonie zachwyci wszystkich na nowo. Spis treści SkładnikiSkładnikiWykonanieSkładniki300 g mąki pszennej7 g drożdży suszonych4 jajka L120 g masła roztopionego100 ml mleka (lekko ciepłego)4 łyżki cukruszczypta soliBabka z ponczem, karmelem i migdałami – tradycyjny przysmak w nowym wydaniu.Fot. KRESTOSkładniki0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy4 łyżki rumu100 g karmelek100 ml śmietany 36%garść migdałów KRESTO SELECTgarść płatków migdałowych KRESTO WykonanieWszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta.Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce).Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami. ————————————————————————————————————————————–VOG Polska Sp. z o.o.ul. Przemysłowa 896-100 Skierniewicewww.vog.pl