Home Artykuły sponsorowane Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

4 min czytania
0
0
144

Zupa dyniowa – warto ją wpisać na stałe do jesiennego menu. Nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również wybornie smakuje. Co więcej, idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można podawać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z krewetkami w tempurze. Palce lizać!

Składniki (2 porcje)

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub wg uznania)
  • 1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • sól, pieprz

zupa_dyniowa_z_krewetkami

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze-
idealne rozgrzewające i pożywne danie na chłodne dni.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Dodatki

  • 20 krewetek tygrysich
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 110 ml zimnej wody gazowanej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej Rapso do smażenia

Do podania

Wykonanie

Zupa

  1. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.
  2. Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.
  3. Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.
  4. Na koniec zmiksuj zawartość patelni.
  5. Dodaj wodę, według własnych preferencji.
  6. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

zupa_dyniowa_z_krewetkami_2

Krewetki w tempurze

  1. Krewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).
  2. Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).
  3. W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
  4. Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.
  5. Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.
  6. Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.
  7. Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.

Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami.

—————————————————————————————————————————

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Ola
Load More In Artykuły sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Jak przygotować szybkie i zdrowe śniadanie? Pomysł na lekkie śniadanie

Chyba każdy już słyszał, że pożywne śniadanie jest niezwykle ważne dla dobrego rozpoczęcia…