Home Artykuły sponsorowane Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

4 min czytania
0
0
492

Zupa dyniowa – warto ją wpisać na stałe do jesiennego menu. Nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również wybornie smakuje. Co więcej, idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można podawać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z krewetkami w tempurze. Palce lizać!

Składniki (2 porcje)

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub wg uznania)
  • 1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • sól, pieprz

zupa_dyniowa_z_krewetkami

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze-
idealne rozgrzewające i pożywne danie na chłodne dni.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Dodatki

  • 20 krewetek tygrysich
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 110 ml zimnej wody gazowanej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej Rapso do smażenia

Do podania

Wykonanie

Zupa

  1. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.
  2. Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.
  3. Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.
  4. Na koniec zmiksuj zawartość patelni.
  5. Dodaj wodę, według własnych preferencji.
  6. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

zupa_dyniowa_z_krewetkami_2

Krewetki w tempurze

  1. Krewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).
  2. Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).
  3. W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
  4. Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.
  5. Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.
  6. Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.
  7. Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.

Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami.

—————————————————————————————————————————

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Ola
Load More In Artykuły sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również

Pudełko na prezent bożonarodzeniowy – jak je dobrać i urozmaicić?

Pudełka na prezenty mają wpływ na bardziej estetyczny wygląd całego podarunku. Ich celem j…