Artykuły sponsorowane Zdrowie i UrodaZupa dyniowa z krewetkami w tempurze Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 4 min czytania0 0 581 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Zupa dyniowa – warto ją wpisać na stałe do jesiennego menu. Nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również wybornie smakuje. Co więcej, idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można podawać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z krewetkami w tempurze. Palce lizać!Spis treści Składniki (2 porcje)DodatkiDo podaniaWykonanieZupaKrewetki w tempurzeSkładniki (2 porcje)2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido2 łyżki oleju Rapso1 szalotka2 ząbki czosnku1 papryczka chilli (lub wg uznania)1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)1/2 łyżeczki papryki słodkiej1/3 łyżeczki imbiru2 łyżki śmietany do zupysól, pieprzZupa dyniowa z krewetkami w tempurze- idealne rozgrzewające i pożywne danie na chłodne dni. Fot. VOG Polska Sp. z o.o.Dodatki20 krewetek tygrysich50 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej110 ml zimnej wody gazowanej1 jajko L1/2 łyżeczki soliolej Rapso do smażeniaDo podaniamigdały w płatkach KrestoWykonanieZupaSzalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.Na koniec zmiksuj zawartość patelni.Dodaj wodę, według własnych preferencji.Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.Krewetki w tempurzeKrewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami.—————————————————————————————————————————VOG Polska Sp. z o.o.ul. Przemysłowa 896-100 Skierniewicewww.vog.pl