Lifestyle Zdrowie i UrodaWłaściwości herbaty i jej rodzaje – co warto wiedzieć? Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 8 min czytania0 1 1,851 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Wstajesz rano, jest poniedziałek. Następnie idziesz do kuchni, nastawiasz wodę. Sięgasz do szafki i wyjmujesz kawę czy herbatę? Jeśli Twoja odpowiedź to „Wiadomo, że herbatę!” to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Co nie zmienia faktu, że fani kawy mogą dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy. Właściwości herbaty są naprawdę niezwykłe. Kto wie, może czasem sięgniecie po nią zamiast kawy. Myślicie, że nie ma na to szans? Uchylamy pierwszego rąbka tajemnicy, zielona herbata pobudza powoli, ale w rezultacie jej efekt jest dłuższy. W przypadku kawy pobudzenie następuje prawie od razu, tylko że znika bardzo szybko.Spis treści ToggleJak możesz zachować właściwości herbaty?Odchudzające właściwości herbatyZamknij puszkę!Kiedy zielona herbata jest zarazem czarnaJak przygotowywana jest Twoja zielona herbata?Czerwona herbata pu-erhBiała herbata idealna dla delikatnego podniebieniaHerbata dla wszystkich!Jak możesz zachować właściwości herbaty?Odpowiednio ją przygotuj! Najlepszym sposobem na parzenie herbaty, przez odpowiednią ilość czasu, jest przeczytanie informacji zamieszczonych na opakowaniu. Czarną herbatę powinieneś zalać wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza przez nie więcej niż 3 minut. Jeśli masz ochotę na zieloną herbatę, temperatura musi być niższa. Wodę podgrzej do maksymalnie 85 stopni. Zalej susz, w niektórych przypadkach zielona herbata jest gotowa już po ponad minucie! Po zbyt długim czasie parzenia nabiera nieprzyjemnego, cierpkiego smaku. Ponadto pobudzające właściwości herbaty znikają.Odchudzające właściwości herbatyDlaczego herbat, głównie zieloną możemy zobaczyć w tak wielu dietach? Herbata jest bogata w substancje pomagające nam w trawieniu. Za sprawą naturalnie występujących flawonoli tkanka tłuszczowa odkłada się w mniejszym stopniu.Zamknij puszkę!Jeśli chcemy, by właściwości herbaty się nie zmieniły, najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Kiedy zależy nam, żeby herbata zachowała swój smak i zapach najlepiej wybrać metalowy pojemnik. Opakowania drewniane i ceramiczne zostawmy do przechowywania herbat pu-erh. W związku z tym, że jest to herbata dojrzewająca przewiew, który zapewnią jej drewniane i ceramiczne pojemniki jest wskazany. Natomiast jeśli mówimy już o zwykłych herbatach, nie powinniśmy ich także przechowywać w szklanych pojemnikach. W przypadku tych drogocennych liści jest podobnie jak z książkami, długie nasłonecznienie źle na nie wpływa. Podsumowując, aby zachować właściwości herbaty, smak i aromat należy przechowywać ją z dala od słońca w szczelnym, metalowym pojemniku.Kiedy zielona herbata jest zarazem czarnaNa rynku istnieje wiele rodzajów herbat. Czy wiesz, że wszystkie herbata czarna i zieloną mogą pochodzić z tego samego krzaka? Różnica jest taka, że poddaje się je innym procesom fermentacji. W procesie przygotowywania liście czarnej herbaty są poddawane fermentacji. Natomiast zielona herbata nie przechodzi jej w ogóle. Dzięki temu zielona herbata jest uznawana za zdrowszą. Kiedy zostaje pominięty proces fermentacji, więcej oryginalnych właściwości herbaty zostaje w naszej ulubionej filiżance.Jak przygotowywana jest Twoja zielona herbata?Do produkcji zielonej herbaty wybierane są młode listki. Potem czeka się, aż liście zwiędną, by następnie ogrzać je parą, aby móc je zwinąć i wysuszyć. Twoja zielona herbata jest gotowa w pół dnia! Podobnie jak proces przygotowania czas, kiedy możesz ją spożyć, jest krótki. Jeśli chcesz, aby właściwości herbaty pozostały takie same, musisz ją przechowywać nie dłużej niż rok.Czerwona herbata pu-erhTo gatunek herbaty, który jest wyjątkowy, nazywany dojrzewającym. Ten rodzaj herbaty nie tylko możesz przechowywać inaczej, ponieważ w odróżnieniu od większości gatunków, służy jej dostęp powietrza. Kolejnym aspektem jest termin, w którym możesz ją spożyć. To herbata przypominająca pod tym względem bardziej wino niż np. herbatę zieloną. Im dłużej będziemy ją przechowywać, tym lepszy stanie się jej smak i aromat, a właściwości herbaty na tym nie ucierpią.Biała herbata idealna dla delikatnego podniebieniaUznawana za najdelikatniejszą z herbat. Białe liście pokryte srebrzystym meszkiem kryją w sobie właściwości antyoksydacyjne wpływające na kondycję skóry. Liście herbaty są zbierane jeszcze zanim mają szansę się rozwinąć. Krzaki herbaty są chronione przed światłem słonecznym, by liście nie nabrały zielonego koloru. Po zebraniu przeprowadzanym w możliwie najdelikatniejszy sposób są suszone. Ten rodzaj herbaty poddawany jest znikomej fermentacji.Herbata dla wszystkich!W Polsce herbata to naprawdę popularny napój. Pomimo tego, że trafiła do nas stosunkowo późno, dziś możemy wybierać w różnorodnych gatunkach i formach. Jaka jest Twoja ulubiona herbata?