Tips & TricksTort jogurtowy z musem mango Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 7 min czytania0 0 1,133 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Wyjątkowe chwile potrzebują specjalnej oprawy. Szczególnie, kiedy mowa o urodzinach. My w tym roku obchodzimy 22. urodziny. Jubileusz ten uczciliśmy uroczyście, m.in. przepysznym tortem. Nie możemy niestety się nim podzielić, ale za to podpowiadamy jak samodzielnie przygotować go w domu. Życzymy Wam smacznego! SkładnikiBiszkopt4 jajka L3/4 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMus mango600 g mango (ok. 3 średnie owoce)20 g żelatyny100 g jogurtu greckiego300 g serka mascarpone3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny1/3 szklanki wody Mama i JaMus jogurtowy250 g jogurtu greckiego250 g serka mascarpone15 g żelatyny3 krople aromatu śmietankowego1/3 szklanki wody Mama i Ja2 łyżki cukru pudruPoncz sok z 1 średniej cytryny½ szklanki wody Mama i jaDodatkowo do posmarowania boków tortu100 g serka mascarponeTort urodzinowyFot. Mama i jaWykonanieBiszkoptJajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, sól i ubijaj około 10 minut, do uzyskania bardzo gęstego, jasnego kremu.Obie mąki i proszek przesiej i dodaj do masy, wymieszaj.Foremkę (28 cm średnicy lub mniejszą o wyższym rancie) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C, na środkowej półce przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt po 15 minutach wyjmij z foremki, ostudź.Mus mango Mango obierz i oddziel od pestek. Miąższ zmiksuj z sokiem z pomarańczy lub cytryny na gładko.Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.Przelej masę mango do garnka, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszając podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.Przestudź masę do temperatury pokojowej. Dodaj jogurt, wymieszaj.Serek mascarpone ubij i połącz z mango.Mus jogurtowyŻelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.Podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.Do żelatyny dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.Serek mascarpone ubij wraz z cukrem pudrem i aromatem. Cały czas miksując, dodawaj masę jogurtową.Układanie tortuBiszkopt pokrój na 3 blaty.Ułóż na paterze pierwszy z nich, otaczając rantem od foremki. Nasącz ciasto 1/3 ponczu. Wyłóż ½ masy mango.Powtórz czynność z drugim blatem, na który wyłóż drugą część masy mango.Na wierzch wyłóż trzeci blat, nasącz go i posmaruj masą jogurtową.Przełóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie wyjmij ciasto z rantu i posmaruj boki serkiem mascarpone, np. w stylu naked cake, jak na zdjęciu.Udekoruj według własnego uznania.UwagiBiszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i tort składać dnia następnego. Masę jogurtową dobrze jest przygotować już po wylaniu masy mango, gdyż szybko się zsiada.Woda źródlana Mama i ja Cena:1,5 L – cena: 1,89 zł0,5 L – cena: 1,49 zł0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł————————————————————————————————————————————–Firma WOSANA S.A., jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom – Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą EN ISO 22000: 2005. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl. WOSANA S.A.PRODUCENT SOKÓW, NAPOJÓW I WÓD ŹRÓDLANYCHWOSANA SPÓŁKA AKCYJNAz siedzibą w Andrychowie przy ul. Batorego 35a, 34-120 Andrychówtel. 033/ 873 41 51fax 033/ 873 41 53e-mail: marketing@wosana.plwww.wodadladziecka.pl