Home Tips & Tricks Tort jogurtowy z musem mango

Tort jogurtowy z musem mango

7 min czytania
0
0
94
tort jogurtowy mama i ja

Wyjątkowe chwile potrzebują specjalnej oprawy. Szczególnie, kiedy mowa o urodzinach. My w tym roku obchodzimy 22. urodziny. Jubileusz ten uczciliśmy uroczyście, m.in. przepysznym tortem. Nie możemy niestety się nim podzielić, ale za to podpowiadamy jak samodzielnie przygotować go w domu. Życzymy Wam smacznego!

 

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mus mango

  • 600 g mango (ok. 3 średnie owoce)
  • 20 g żelatyny
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
  • 1/3 szklanki wody Mama i Ja

Mus jogurtowy

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 15 g żelatyny
  • 3 krople aromatu śmietankowego
  • 1/3 szklanki wody Mama i Ja
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz

  • sok z 1 średniej cytryny
  • ½ szklanki wody Mama i ja

Dodatkowo do posmarowania boków tortu

  • 100 g serka mascarpone

Tort urodzinowy

Fot. Mama i ja

Wykonanie

Biszkopt

  1. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, sól i ubijaj około 10 minut, do uzyskania bardzo gęstego, jasnego kremu.
  2. Obie mąki i proszek przesiej i dodaj do masy, wymieszaj.
  3. Foremkę (28 cm średnicy lub mniejszą o wyższym rancie) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C, na środkowej półce przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Upieczony biszkopt po 15 minutach wyjmij z foremki, ostudź.

Mus mango

  1. Mango obierz i oddziel od pestek. Miąższ zmiksuj z sokiem z pomarańczy lub cytryny na gładko.
  2. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.
  3. Przelej masę mango do garnka, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszając podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Przestudź masę do temperatury pokojowej. Dodaj jogurt, wymieszaj.
  5. Serek mascarpone ubij i połącz z mango.

Mus jogurtowy

  1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.
  2. Podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Do żelatyny dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.
  4. Serek mascarpone ubij wraz z cukrem pudrem i aromatem. Cały czas miksując, dodawaj masę jogurtową.

Układanie tortu

  1. Biszkopt pokrój na 3 blaty.
  2. Ułóż na paterze pierwszy z nich, otaczając rantem od foremki. Nasącz ciasto 1/3 ponczu. Wyłóż ½ masy mango.
  3. Powtórz czynność z drugim blatem, na który wyłóż drugą część masy mango.
  4. Na wierzch wyłóż trzeci blat, nasącz go i posmaruj masą jogurtową.
  5. Przełóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.
  6. Po tym czasie wyjmij ciasto z rantu i posmaruj boki serkiem mascarpone, np. w stylu naked cake, jak na zdjęciu.
  7. Udekoruj według własnego uznania.

Uwagi

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i tort składać dnia następnego. Masę jogurtową dobrze jest przygotować już po wylaniu masy mango, gdyż szybko się zsiada.

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł

0,5 L – cena: 1,49 zł

0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł

————————————————————————————————————————————–

Firma WOSANA S.A., jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom – Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą EN ISO 22000: 2005. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz
e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

 

WOSANA S.A.

PRODUCENT SOKÓW, NAPOJÓW I WÓD ŹRÓDLANYCH

WOSANA SPÓŁKA AKCYJNA

z siedzibą w Andrychowie przy ul. Batorego 35a, 34-120 Andrychów

tel. 033/ 873 41 51

fax 033/ 873 41 53

e-mail: marketing@wosana.pl

www.wodadladziecka.pl

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Ola
Load More In Tips & Tricks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Pyłki do paznokci – jak je nakładać i czym się od siebie różnią

Pyłki do paznokci to produkty które w prosty i szybki sposób zmieniają oblicze klasycznego…