Artykuły sponsorowane DomRondel – niepozorny pomocnik kuchenny. Jaki warto mieć? Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 11 min czytania0 0 881 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Gotowanie, jak każda inna czynność, oprócz umiejętności, wymaga także wielu narzędzi i akcesoriów kuchennych. Jest parę naczyń, które stanowią niezbędną pomoc kuchenną. Należy do nich rondel! To niewielkich rozmiarów, niepozorne naczynie spełnia wiele zadań w kuchni. Jakie ma zastosowanie? Jak wybrać najlepszy model? Czym się kierować? Odpowiedzi na te pytania zostaną udzielone w poniższym artykule.Urządzasz kuchnię od podstaw? A może po prostu planujesz zmianę wyposażenia kuchennego? Wbrew pozorom nie jest to proste zadanie. Szeroki wyborów produktów w tym zakresie z jednej strony daje nam wiele możliwości, ale z drugiej może stać się także dodatkowym utrudnieniem przy podjęciu decyzji, tym bardziej, jeśli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy. W Twojej kuchni nie powinno zabraknąć prostego, ale wielozadaniowego naczynia – rondla! W jakiej postaci sprawdzi się najlepiej?Spis treści ToggleZastosowanie rondla w kuchniRondle ze stali nierdzewnej de BuyerTradycyjne rondle emaliowaneRondle z powłoką nieprzywierającą – do smażeniaRondle z dzióbkiem, miarką i odpinaną rączkąZastosowanie rondla w kuchniRondel to bardzo praktyczne naczynie, które ma wiele zastosowań. Nieduże, z długą rączką, pozwala na szybsze gotowanie lub podgrzewanie niewielkiej ilości posiłków – sosów czy zup. Odpowiedni rondel ułatwi także przygotowanie mleka czy budyniu, ugotowanie jajek lub rozpuszczenie czekolady na polewę. Rondel zwykle występuje w komplecie z pokrywką i bardzo często jest częścią całego kompletu garnków. Jakie są dostępne rodzaje rondli?Rondle ze stali nierdzewnej de BuyerStal nierdzewna słynie z tego, że jest bardzo wytrzymała, odporna na uszkodzenia i działanie korozji. Dlatego uważa się, że jest jednym z najlepszych materiałów do produkcji naczyń kuchennych. Dzięki niej rondle są solidne i trwałe – trudno je uszkodzić czy zarysować, więc mogą nam służyć przez lata. Ponadto stal jest bezpieczna w kontakcie z żywnością i higieniczna. Wpływa to także na łatwość utrzymania stalowych rondli w czystości. Rondel zwykle posiada długą stalową rękojeść, która umożliwia komfortowe przenoszenie naczynia wraz z zawartością, ponieważ stabilnie leży w dłoni. Stalowe naczynia są tak projektowane, by podczas gotowania uchwyty się nadmiernie nie nagrzewały, pozostają więc zwykle ciepłe, a nie gorące, co pozytywnie wpływa na ich ocenę. Warto zwrócić uwagę na tradycyjne rondle stalowe francuskiej marki de Buyer z serii Milady i Affinity. Ciekawym rozwiązaniem są także rondle miedziane, ale od wewnątrz pokryte warstwą stali nierdzewnej – serie Prima Matera i Inocuivre Tradition.Tradycyjne rondle emaliowaneDużą popularnością cieszą się również rondle pokryte szklistą warstwą emalii. Modele emaliowane pozwalają na bezpieczne gotowanie, duszenie, a nawet pieczenie posiłków, ponieważ nie uwalniają substancji, które mogą szkodzić zdrowiu. Powłoka nie zmienia też naturalnego smaku dań i nie wchodzi w reakcję z żywnością. Jest higieniczna i łatwa w utrzymaniu czystości. Rondle emaliowane, uwielbiane od pokoleń, są na tyle bezpieczne, że poleca się je alergikom, dzieciom i osobom starszym. Dodatkową zaletą naczyń emaliowanych jest ich wyjątkowe wzornictwo, które wyróżnia je na tle innych modeli i nadaje kuchni oryginalnego, tradycyjnego charakteru.Rondle z powłoką nieprzywierającą – do smażeniaOprócz rondli całkowicie stalowych, na rynku znajdziemy także naczynia aluminiowe i pokryte powłoką nieprzywierającą. Powłoka ta może mieć różne postaci – teflonowa, tytanowa, mineralna, kamienna, ceramiczna, z wosku pszczelego lub jeszcze inna. Na szczególną uwagę zasługują rondle pokryte niezwykle twardą oraz odporną na zarysowania powłoką granitową o właściwościach nieprzywierających. Takie naczynie będzie idealnym rozwiązaniem, gdy chcemy usmażyć np. mięso, warzywa, placki i wiele innych potraw, nawet z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Rondle z powłoką nieprzywierającą są gwarancją, że nasze potrawy nigdy się nie przypalą. Takie rozwiązanie znajdziemy wśród propozycji marki Berlinger Haus. Garnki Berlinger Haus Black Professional z potrójną powłoką granitową są na tyle wytrzymałe, że nadają się nie tylko do użytkowania na wszystkich typach kuchenki, ale również do zapiekania dań w piekarniku!Rondle z dzióbkiem, miarką i odpinaną rączkąWiele firm oferuje również modele, które posiadają dodatkowe funkcjonalności, takie jak na przykład dzióbek, który ułatwia przelewanie czy wewnętrzną miarkę litrażową, dzięki której możemy kontrolować ilość przygotowanych potraw. Niektóre z rondli mają też funkcję odpinanej rączki, co jest bardzo wygodne pod kątem przechowywania naczynia. Zazwyczaj rondle z odpinaną rączką nadają się do użytku nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku. Po odczepieniu uchwytu, możemy włożyć naczynie do piekarnika i zapiekać w nim smakowite dania. Ciekawym rozwiązaniem są także garnki WMF (https://www.garneczki.pl/produkty/garnki,19?attributes%5Bmarki%5D%5B%5D=WMF) z serii Fusiontec Functional ze specjalną pokrywką do odcedzania. To świetne ułatwienie podczas gotowania – bardzo łatwo odlejemy nadmiar płynu oraz odcedzimy z wody ziemniaki, makaron, ryż czy inne składniki.Rondle mogą przybierać różne formy, ale w każdej wersji będą samo nieodzowne w kuchni. Rondle z odpornej stali nierdzewnej wytrzymają naprawdę wiele lat użytkowania, te pokryte powłokami nieprzywierającymi przydadzą się do smażenia potraw i ochronią składniki przed przywieraniem, z kolei rondle emaliowane będą niezwykle bezpieczne dla naszego zdrowia, a ponadto staną się tradycyjną ozdobą kuchni. Dostępne są także rondle z przeróżnymi udogodnieniami, takimi jaki dzióbek, pokrywka do odcedzania, wewnętrzna miarka czy odczepiany uchwyt. Tak wzbogacone naczynia to jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze gotowanie!