Zdrowie i UrodaPyszne, sycące i chrupiące gofry z burakami, serem i pesto Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 2 min czytania0 0 645 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Gofry w wydaniu deserowym znamy i lubimy chyba wszyscy. A gdyby tak połączyć migdałową słodycz ciasta z wytrawnym smakiem pesto i podać w towarzystwie sałaty, kawałeczków buraka i sera? Podpowiadamy – będzie pysznie, będzie smacznie, będzie zdrowo.Składniki (ok. 20 gofrów)– 2 szklanki mąki pszennej– 1,5 szklanki wody gazowanej– 1 szklanka mleka– 3 łyżki tartych migdałów KRESTO– 1/3 szklanki oleju Rapso– 2 jajka– 1/2–1 łyżeczka soli(szklanka = 250 ml)Gofry z burakiem i serem – nietypowe, ale smaczne i sycące połączenie.Fot. VOG Polska Sp. z o.o.Składniki na pesto:– 1 opakowanie orzechów piniowych KRESTO (100 g)– 1 szklanka listków bazylii– 2 ząbki czosnku– olej Rapso– sól do smakuDodatkowo:– 3 ugotowane/upieczone buraki– 200 g ulubionego sera, np. koziego– rukolaWykonanie:Przygotuj ciasto na gofry:Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.Przygotuj pesto:Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.Na koniec dopraw pesto solą.Fot. VOG Polska Sp. z o.o.Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.Smacznego!VOG Polska Sp. z o.o.ul. Przemysłowa 896-100 Skierniewicewww.vog.pl