Artykuły sponsorowane Tips & TricksCoś dla czekoladowych smakoszy – przepis na pyszne ciasteczka Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 4 min czytania0 0 1,174 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Ciasteczka czekoladowe to zawsze dobry wybór, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Sprawdź, jak zrobić znakomite ciastka czekoladowe w ekspresowym tempie!Przepis na klasyczne ciastka czekoladoweDo przygotowania ciastek czekoladowych potrzeba tylko kilku składników, które przeważnie znajdują się w domowej spiżarni:1/2 kostki masła lub margaryny,5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 szczypta soli,2 jajka,1/4 szklanki cukru,2 łyżki mleka,1 szklanka mąki typu 400 lub pełnoziarnistej,1 łyżka cukru wanilinowego,200 g czekolady mlecznej E.Wedel.W pierwszej kolejności należy roztopić masło w garnuszku lub kuchence mikrofalowej. Do jeszcze ciepłego masła wsyp cukier, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj kakao, sól, wymieszaj, a następnie wbij całe jajka oraz wlej mleko. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia (powinny być przesiane). A teraz czas na specjalny dodatek, czyli mleczną czekoladę! Należy ja pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj kulki, lekko je spłaszczając. Bardzo ważne jest zachowanie odstępu pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia. Z tego przepisu wychodzi około 30 ciasteczek, dlatego można je upiec na dwóch blaszkach jednocześnie lub w dwóch turach. Włóż ciastka do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 15 minut (z termoobiegiem). Po upieczeniu, ciastka będą jeszcze miękkie, jednak w trakcie studzenia zastygną i staną się bardziej chrupiące.Z czym podawać ciasteczka czekoladowe?Ciastka czekoladowe znakomicie smakują do popołudniowej kawy lub herbaty. Ich smak można dodatkowo wzbogacić polewą czekoladową. Wystarczy tylko rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i maczać wierzch ciastek. Warto od czasu do czasu urozmaicać przepis, wykorzystując np. bakalie lub pokruszone orzechy. Wystarczy do gotowej masy, oprócz kawałków czekolady, dodać drobno posiekane dodatki. Ten i inne znakomite przepisy na słodkie wypieki znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.Smacznego!