Home Artykuły sponsorowane Coś dla czekoladowych smakoszy – przepis na pyszne ciasteczka

Coś dla czekoladowych smakoszy – przepis na pyszne ciasteczka

4 min czytania
0
0
1,245
Przepis na ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe to zawsze dobry wybór, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Sprawdź, jak zrobić znakomite ciastka czekoladowe w ekspresowym tempie!

Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe

Do przygotowania ciastek czekoladowych potrzeba tylko kilku składników, które przeważnie znajdują się w domowej spiżarni:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szklanka mąki typu 400 lub pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel.

W pierwszej kolejności należy roztopić masło w garnuszku lub kuchence mikrofalowej. Do jeszcze ciepłego masła wsyp cukier, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj kakao, sól, wymieszaj, a następnie wbij całe jajka oraz wlej mleko. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia (powinny być przesiane). A teraz czas na specjalny dodatek, czyli mleczną czekoladę! Należy ja pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj kulki, lekko je spłaszczając. Bardzo ważne jest zachowanie odstępu pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia. Z tego przepisu wychodzi około 30 ciasteczek, dlatego można je upiec na dwóch blaszkach jednocześnie lub w dwóch turach. Włóż ciastka do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 15 minut (z termoobiegiem). Po upieczeniu, ciastka będą jeszcze miękkie, jednak w trakcie studzenia zastygną i staną się bardziej chrupiące.

Z czym podawać ciasteczka czekoladowe?

Ciastka czekoladowe znakomicie smakują do popołudniowej kawy lub herbaty. Ich smak można dodatkowo wzbogacić polewą czekoladową. Wystarczy tylko rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i maczać wierzch ciastek. Warto od czasu do czasu urozmaicać przepis, wykorzystując np. bakalie lub pokruszone orzechy. Wystarczy do gotowej masy, oprócz kawałków czekolady, dodać drobno posiekane dodatki. Ten i inne znakomite przepisy na słodkie wypieki znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.

Smacznego!

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Redakcja Kobieta na Czasie
Load More In Artykuły sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Idealny parasol – na co zwrócić uwagę?

Dobry parasol jest na wagę złota, to produkt potrzebny na każdą pogodę. Pełni kilka istotn…