Tips & TricksPizza z karczochami i anchois Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 4 min czytania0 0 1,020 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Spis treści Pizza z karczochami i anchois (2 średnie pizze na cieście średniej grubości)Składniki na pizzę:Dodatki:Wykonanie:Pizza z karczochami i anchois (2 średnie pizze na cieście średniej grubości)Pizza do idealny pomysł na popołudnie w gronie przyjaciół. A jeszcze lepszy, kiedy samodzielnie przygotujemy ją w domu. Dziś mamy dla Was przepis na lekką i pożywną wersję tego dania, w którym delikatność mozzarelli przeplata się z wytrawną nutą karczochów i anchois. Palce lizać!Składniki na pizzę:250 g mąki chlebowej150 ml ciepłej wody7 g drożdży suszonych1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru1 łyżka suszonego oregano1 łyżka oleju RapsoDomowa pizza doskonale sprawdzi na pyszną kolację podczas jesiennych spotkań w gronie najbliższych.Fot. VOG Polska Sp. z o.o.Dodatki:1/2 puszki karczochów Happy Frucht1 słoiczek anchois Mayflower1 figa4 plastry bakłażana2 kulki mozarelli8 pomidorków koktajlowych2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżka suszonego oregano2 ząbki czosnku1 łyżka oleju Rapsoświeże zioła, np. bazylia, oreganogarść rukolisólWykonanie:Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto. Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.——————————————————————————————————————————— VOG Polska Sp. z o.o.Przemysłowa 896-100 Skierniewicewww.vog.pl