Home Tips & Tricks Pizza z karczochami i anchois

Pizza z karczochami i anchois

3 min czytania
0
0
106

Pizza z karczochami i anchois (2 średnie pizze na cieście średniej grubości)

Pizza do idealny pomysł na popołudnie w gronie przyjaciół. A jeszcze lepszy, kiedy samodzielnie przygotujemy ją w domu. Dziś mamy dla Was przepis na lekką i pożywną wersję tego dania, w którym delikatność mozzarelli przeplata się z wytrawną nutą karczochów i anchois. Palce lizać!

Składniki na pizzę:

  • 250 g mąki chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju Rapso

Domowa pizza doskonale sprawdzi na pyszną kolację
podczas jesiennych spotkań w gronie najbliższych.

Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Dodatki:

  • 1/2 puszki karczochów Happy Frucht
  • 1 słoiczek anchois Mayflower
  • 1 figa
  • 4 plastry bakłażana
  • 2 kulki mozarelli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • świeże zioła, np. bazylia, oregano
  • garść rukoli
  • sól

Wykonanie:

  1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
  2. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
  4. Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto.
    Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.
  6. Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.
  7. Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.

———————————————————————————————————————————

 

VOG Polska Sp. z o.o.

Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Ola
Load More In Tips & Tricks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Pyłki do paznokci – jak je nakładać i czym się od siebie różnią

Pyłki do paznokci to produkty które w prosty i szybki sposób zmieniają oblicze klasycznego…