Home Artykuły sponsorowane Patelnia ceramiczna – znienawidzona przez wielu, a jednak przydatna!

Patelnia ceramiczna – znienawidzona przez wielu, a jednak przydatna!

5 min czytania
0
0
479
Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna to dosyć klasyczny widok. Charakteryzuje się powłoką, która doskonale znosi wysokie temperatury i dzielnie broni się przed przegrzaniem. Wokół nich wyrosło sporo mitów i legend, spowodowanych właściwościami ceramicznej powłoki stosowanej przed laty. A więc czym charakteryzują się patelnie dostępne na rynku i co je odróżnia od patelni ceramicznych z lat 90-tych?

Patelnia ceramiczna – odporna i praktyczna

Powłoki ceramiczne potrafią znieść temperatury sięgające nawet 400 stopni. Jest to zdecydowanie więcej, niż potrzeba do przygotowania większości potraw kuchni świata. Warto wspomnieć, że kiedyś do smażenia na ceramice trzeba było użyć sporej ilości tłuszczu, aby potrawa nie przywierała. Właśnie z tego powodu wyrosło na jej temat sporo złych opinii. Należy jednak wspomnieć, że patelnie ceramiczne stosowane obecnie są wzbogacone o dodatkową powłokę, zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu pozwalają na smażenie z użyciem mniejszej ilości tłuszczu, bez obawy o „przyklejenie” się mięsa do dna. Świetnie sprawdzają się do smażenia ryb, mięs i warzyw. Powłoka ceramiczna jest również często stosowana w patelniach grillowych.

Do czego jeszcze można użyć patelni z ceramiczną powłoką?

Ze względu na dużą odporność ścierną powłoki, patelnie ceramiczne świetnie sprawdzają się przy prażeniu pestek dyni lub słonecznika, ziaren kawy czy przypraw. Można to robić bez obawy o jakiekolwiek rysy. Przy dbałości o zachowaniu odpowiedniej temperatury można
również usmażyć na niej naleśniki, jajka sadzone, omlet oraz inne delikatne potrawy. Na patelniach ceramicznych grillowych można smażyć z bardzo małą ilością tłuszczu takie potrawy jak mięsa i warzywa.

Czyszczenie i konserwacja patelni ceramicznej – jak to zrobić?

Spora ilość producentów odradza mycie tego typu patelni w zmywarce i radzi zrobić to ręcznie. Nie stanowi to jednak większego problemu. Czyszczenie warto przeprowadzić za pomocą miękkiej gąbki i płynu do naczyń, po pełnym ostygnięciu naczynia. Co jakiś czas warto nagrzać taką patelnię wypełnioną olejem roślinnym. Pozwoli to zachować jej właściwości na dłużej.

Patelnie ceramiczne coraz częściej wracają do łask. Dzieje się tak dlatego, że są bardziej uniwersalne od ceramicznych patelni z końcówki XX wieku. Nie trzeba już na nich „kąpać” mięsa w tłuszczu, aby nie przywarło i pozwalają na łatwe zachowanie ich w czystości. Warto wyposażyć się w tego typu patelnie, jeżeli dużą wagę ma temperatura, szybki czas podania posiłku i bezproblemowa eksploatacja.

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Redakcja Kobieta na Czasie
Load More In Artykuły sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Idealny parasol – na co zwrócić uwagę?

Dobry parasol jest na wagę złota, to produkt potrzebny na każdą pogodę. Pełni kilka istotn…