Artykuły sponsorowane Zdrowie i UrodaSkarby lata na Twoim talerzu – po te owoce i warzywa warto sięgnąć w sierpniu! Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 9 min czytania1 1 816 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Lato w pełni, a wraz z nim łatwiej o dostęp do sezonowych warzyw i owoców, które kuszą pełnią smaku i nasyconymi kolorami. Warto sięgnąć po nie również z uwagi na dużą ilość witamin i składniki odżywcze, niezbędne naszemu organizmowi. Specjaliści żywieniowi z warszawskiego centrum medycznego Vita Nutrition Clinic dzielą się z nami propozycjami sezonowych owoców i warzyw, które ich zdaniem zasługują na częstsze miejsce w naszych kuchniach.“W naszym centrum medycznym stawiamy przede wszystkim na prewencję chorób dietozależnych, a do tego typu działań przyczynia się racjonalna dieta, której ważną częścią są owoce i warzywa. Niestety, z ostatnich badań wynika, że Polacy nadal jedzą zbyt mało warzyw i owoców – tak naprawdę tylko około ⅕ z nas zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na te produkty. Warto korzystać z owoców i warzyw sezonowych, bo one zazwyczaj są dostępne w sklepach i na targach tylko przez określony czas – a stanowią ciekawe urozmaicenie diety i nie pozwalają nam na nudę. Poniżej proponujemy takie, które są raczej rzadko spożywane, a to błąd, ponieważ zawierają całe mnóstwo cennych dla naszych organizmów składników.” powiedział Marcin Koper, założyciel warszawskiego centrum medycznego Vita Nutrition Clinic.Spis treści 1. Jeżyny2. Porzeczka3. Bób4. Bakłażan5. Karczoch1. JeżynySok z tych leśnych owoców był stosowany już wieki temu jako środek na przeziębienie i infekcje. Jeżyny są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim stanowią ważny element diety przeciwnowotworowej. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, hamujących tworzenie się wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój nowotworów. Co ciekawe, jeżyny zostały wpisane na oficjalną listę produktów (ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity), które zapobiegają tworzeniu się reaktywnych form tlenu, a w konsekwencji nowotworom.2. PorzeczkaMamy do wyboru jej czarną i czerwoną odmianę – obie bardzo wartościowe, jednak nieco inne składowo. Czarne zawierają bardzo duże ilości witaminy C, a także witaminę A i K. Owoce te pomagają w poprawieniu odporności, oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają pracę układu krążenia. Czerwone porzeczki są mniej kaloryczne, ale również ich stężenie witamin jest nieco niższe3. BóbChoć obecny jest w naszych sklepach już od lipca, to warto sięgnąć po niego również w tym miesiącu. Bób to świetna alternatywa mięsa dla wegetarian, wegan, albo po prostu osób, które starają się je ograniczać. Zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego, niezbędnego dla funkcjonowaniu układu nerwowego oraz układu krążenia. Zaliczany jest do produktów alkalizujących – a to dzięki obecności magnezu, wapnia i potasu. Na spożywanie bobu nie mogą sobie jednak pozwolić diabetycy oraz osoby cierpiące na dnę moczanową oraz alergicy.4. BakłażanZ botanicznego punktu widzenia jest owocem, jednak sprawdzi się w wielu daniach typowo obiadowych. Bakłażan zawiera witaminę C, K oraz witaminy z grupy B, a także błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Warto się do niego również przekonać ze względu na zawartość soli mineralnych – wapnia i fosforu. Należy jednak pamiętać aby bakłażana nie jeść na surowo, ponieważ zawiera on toksyczną solaninę, która jednak neutralizuję się pod wpływem obróbki cieplnej. Polecane sposoby przygotowania tego warzywa to grillowanie lub pieczenie.5. KarczochW tym warzywie, o bardzo oryginalnym kształcie przypominającym szyszkę, ukryte jest wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim warto wspomnieć o cynarynie, która ma zbawienny wpływ na wątrobę, układ pokarmowy oraz obniżanie poziomu cholesterolu. Kolejnym wartym uwagi składnikiem jest inulina – dbająca o odpowiedni poziom cukru we krwi oraz obniżająca wchłanianie go przez układ pokarmowy. Choć warzywo to wydaje się dość nieprzystępne do samodzielnego przyrządzania, jest to tylko mit. Spożywanie karczocha warto rozpocząć od jego najprostszej wersji – upieczonego w piekarniku, posypanego parmezanem i przyprawami.O centrum:Vita Nutrition Clinic to popularne miejsce na mapie Warszawy, specjalizujące się w szeroko pojętych usługach dietetycznych i medycznych. Placówka oferuje kompleksowe porady dla osób chcących zgłębić tajniki zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, jak i dla tych borykających się z chorobami dietozależnymi i nadwagą. Wykwalifikowany zespół Vita Nutrition Clinic zadba o pacjenta na każdym etapie procesu – od wykonania badań diagnostycznych, poprzez konsultacje dietetyczne i medyczne, aż do podjęcia odpowiednich działań – rozpisania diety, treningu czy suplementacji. Centrum oferuje szeroką gamę kroplówek witaminowych, które są najszybszą metodą na wzmocnienie organizmu i poprawę samopoczucia. Wszystkie metody i środki stosowane w Vita Nutrition Clinic dobierane są na podstawie szczegółowych badań oraz do indywidualnych potrzeb pacjenta. Więcej informacji o Vita Nutrition Clinic dostępnych jest na stronie internetowej http://vitanutrition.freshartmedia.pl/ oraz w social mediach: https://www.instagram.com/vita_nutrition_clinic/ https://www.facebook.com/vitanutritionclinic