Home Artykuły sponsorowane Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

3 min czytania
0
0
606
mazurek_z_migadalami_vog_przepis

Świąteczny mazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Prawidłowe przygotowanie ciasta to połowa kulinarnego sukcesu, ponieważ na cały efekt składa się jeszcze fantazyjne udekorowanie wypieku. Idealnie sprawdzą się tu dorodne, kalifornijskie śliwki suszone z linii KRESTO SELECT. Takie danie to przyjemność nie tylko dla podniebienia, ale i oczu.

Składniki

Ciasto

  • 1 op. migdałów w płatkach KRESTO
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka L + 1 żółtko
  • 360 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 duża pomarańcza
  • 2–3 krople olejku pomarańczowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli

mazurek_z_migadalami_vog_przepis

Mazurek z migdałami, karmelem i śliwką w czekoladzie

Fot. KRESTO

Dodatki

  • 1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 puszka masy karmelowej

mazurek_z_migadalami_vog_przepis

Wykonanie

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.
  3. Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.
  4. Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.
  5. Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.
  6. Formę (25×30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).
  7. Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.
  8. Śliwki poprzecinaj na połówki.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
  10. Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.
  11. Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.
  12. Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.
  13. Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).

————————————————————————————————————————————–

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Redakcja Kobieta na Czasie
Load More In Artykuły sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Niezbędnik profesjonalistki – jakie dodatki warto nosić ze sobą do pracy?

W świecie profesjonalistek każdy detal ma znaczenie. Dobrze dobrane akcesoria nie tylko uł…