Artykuły sponsorowaneMazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 3 min czytania0 0 509 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Świąteczny mazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Prawidłowe przygotowanie ciasta to połowa kulinarnego sukcesu, ponieważ na cały efekt składa się jeszcze fantazyjne udekorowanie wypieku. Idealnie sprawdzą się tu dorodne, kalifornijskie śliwki suszone z linii KRESTO SELECT. Takie danie to przyjemność nie tylko dla podniebienia, ale i oczu. Składniki Ciasto1 op. migdałów w płatkach KRESTO200 g masła (w temp. pokojowej)2 jajka L + 1 żółtko360 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200 g cukru drobnego do wypieków1 duża pomarańcza2–3 krople olejku pomarańczowego1 op. cukru waniliowegoszczypta soliMazurek z migdałami, karmelem i śliwką w czekoladzieFot. KRESTODodatki1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)ok. 100 ml śmietany 30%1 średnia pomarańcza1 puszka masy karmelowejWykonanieMasło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.Formę (25×30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.Śliwki poprzecinaj na połówki.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).————————————————————————————————————————————–VOG Polska Sp. z o.o.ul. Przemysłowa 896-100 Skierniewicewww.vog.pl