Aranżacja wnętrzKuchnia jak marzenie Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 5 min czytania0 0 1,669 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Często mówi się, że kuchnia to serce mieszkania. To nie tylko miejsce do przygotowywania posiłków, ale również do spędzania czasu z rodziną i znajomymi oraz długich rozmów przy gotowaniu. Kuchnia może być osobnym pomieszczeniem, może być również połączona z pokojem dziennym. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujemy, należy pamiętać o kilku wskazówkach, które sprawią, że przygotowywanie jedzenia będzie szybsze i przyjemniejsze. Najlepiej zwrócić się po pomoc do profesjonalnego projektanta wnętrz, który będzie kierował się nie tylko estetyką, ale również ergonomią.Pięć stref w kuchniErgonomia to dziedzina nauki, która zajmuje się przystosowaniem miejsca pracy tak, by było jak najbardziej praktyczne i bezpieczne. Choć brzmi to naukowo, zasady ergonomii stosuje się nie tylko w fabrykach czy biurach, ale również w mieszkaniu. Dzięki odpowiedniemu rozplanowaniu przestrzeni i rozmieszczeniu wyposażenia, wykonywanie wszystkich czynności jest łatwiejsze. Jak to ma się do projektowania wnętrza kuchni?Aranżując wnętrze kuchni, warto wyznaczyć w niej pięć podstawowych stref. Pierwsza z nich to strefa gotowania. W jej obrębie znajdują się: kuchenka, piekarnik oraz mikrofalówka. Tutaj należy również zamontować okap, który będzie zbierał parę oraz niwelował zapachy powstające podczas gotowania. Kolejna to strefa zmywania, czyli zlew, kosz na śmieci oraz ewentualnie zmywarka. Projektanci zazwyczaj proponują ustawienie koszy w wysuwanych szufladach, ponieważ dzięki temu dostęp do nich jest łatwiejszy. Trzecią strefą jest część do przygotowywania posiłków – może to być blat lub wyspa. Należy zadbać, by przestrzeń była wystarczająca do swobodnego krojenia czy mieszania składników. Równie istotna jest strefa zapasów, do której należą: lodówka, zamrażarka oraz szafka na „suche” produkty, takie jak ryż i makaron. Ostatnia to strefa przechowywania, czyli miejsce do składowania garnków i naczyń. Taki podział pomieszczenia sprawi, że praca w kuchni będzie szybsza i łatwiejsza.Jak zaaranżować kuchnię?Wszystkie pozostałe kwestie związane z urządzaniem kuchni zależą od potrzeb i gustu oraz oczywiście metrażu, którym dysponujemy. Ostatnio coraz częściej stawia się na kuchnie połączone z salonem. Strefę gotowania i strefę odpoczynku oddziela się wtedy zazwyczaj wyspą. Takie rozwiązanie ma swoje mocne, jak i słabe strony. Przede wszystkim brak ścianki działowej sprawia, że mieszkanie wydaje się przestronniejsze. Dodatkowo, dzięki takiemu rozwiązaniu można jednocześnie gotować i przebywać z resztą rodziny. Minusem jest na pewno to, że w otwartej kuchni musi być zawsze nieskazitelnie czysto, ponieważ będzie ona wystawiona na widok gości.By pomieszczenie przeistoczyło się w prawdziwe kucharskie królestwo, należy zaprojektować je funkcjonalnie i estetycznie. W kuchni trzeba czuć się dobrze oraz mieć zapewnione odpowiednie warunki do pracy. Wszelkie wątpliwości co do rozplanowania przestrzeni z pewnością rozwieje doświadczony projektant wnętrz.