Tips & TricksJesienne owoce, które warto jeść w sezonie Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 8 min czytania0 0 554 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Jesień to pora roku, która kojarzy się z wieloma pięknymi barwami. Liście na drzewach są żółte, brązowe, a nawet czerwone. Niekiedy przebija się przez nie jeszcze kolor zielony. Może i wrzesień nie jest zbyt lubianym miesiącem, w szczególności przez uczniów, ale jest też czasem, kiedy w sadach pojawia się wiele smakowitych owoców. Można samodzielnie zbierać je z krzaków i drzew, a także można udać się ka zakupy do ulubionego sklepu, gdzie czekają starannie wyselekcjonowane plony. Jakie jesienne owoce warto jeść?Spis treści Jesienne owoce – śliwki i gruszkiPigwa – twarde i cierpkie owoce sezonowe jesieńOwoce na jesień – winogrono nie tylko do winaJesienne owoce – jabłka o zdrowych właściwościachJesienne owoce – śliwki i gruszkiPiękne owoce na jesień idealnie nadają się na przetwory. Wśród nich na pewno króluje śliwka oraz gruszka. Dwa jesienne owoce, które występują w różnych odmianach, mają do zaoferowania niebagatelny smak, ale także wiele innych rzeczy.Wśród właściwości śliwki można wymienić:zapobiega miażdżycy,zapobiega chorobom nowotworowym,zawiera witaminę E, która zaliczana jest do najlepszych przeciwutleniaczy,poprawienie apetytu,pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego.Śliwki zawierają witaminy z grupy B. To dzięki nim można cieszyć się dobrym humorem, a także mniejszą ilością stresu.Gruszki to jesienne owoce, o bardzo charakterystycznym kształcie, które mogą pomóc:w walce z zaparciami,w obniżeniu ciśnienia krwi,zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu,przy biegunkach, ale koniecznością jest spożywanie tylko takich owoców, które są cierpkie, a do tego mniej soczyste,przy lekkich przeziębieniach, związanych z wystąpieniem kaszlu, czy też gorączki.Jesienne owoce tego typu powinny być spożywane przez osoby, które chcą schudnąć, ponieważ aż w 84% składają się z samej wody, a do tego są bardzo pożywne.Pigwa – twarde i cierpkie owoce sezonowe jesieńMając na myśli owoce na jesień, które można spożywać, nie można pomijać pigwy. Tak, są inne, bardziej znane owoce, ale pigwa to jedno z objawień ostatnich czasów, którego nie można pomijać. Owoc o bardzo charakterystycznym kształcie, w postaci surowej, jest twardy i cierpki, dlatego wykorzystywany jest głównie do przetworów, np. nalewki, syropy, soki, konfitury. Wśród właściwości tego owocu, wymienić można:poprawia apetyty,oczyszcza układ pokarmowy,poprawia odporność organizmu, dzięki dużej ilości witaminy C.Pigwa to takie jesienne owoce, które zawierają wapń, żelazo, miedź, potas i fosfor – najcenniejsze pierwiastki, które powinny znaleźć się w każdym organizmie człowieka. Jeżeli ktoś chciałby znaleźć dobry zamiennik do cytryny w herbacie, to z powodzeniem może wykorzystać te jesienne owoce.Owoce na jesień – winogrono nie tylko do winaKońcówka września, początek października to okres, kiedy na krzakach zaczynają zakwitać różne odmiany winogron. W wielu miejscach stosowane są one jako krzaki ozdobne, ale należy wykorzystywać (skoro jest taka możliwość) owoce na jesień, jakie one wydają. Winogrono kojarzone jest głównie z winem, ale nie można zapomnieć, że można spożywać je także w postaci surowego owocu. Jakie właściwości posiadają te jesienne owoce? Są one źródłem antyoksydantów, ale należy również wspomnieć o tym, że:oczyszczają one organizm z wolnych rodników,zmniejszają one zapadalność na choroby układu krążenia,zawierają one takie minerały, jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, mangan, selen, fluor,zawierają one takie witaminy, jak witaminy z grupy B, C, A, E, K.Warto wykorzystywać również liście winogron. Z nich to można przyrządzić kąpiel, której celem będzie oczyszczenie i odtrucie organizmu.Jesienne owoce – jabłka o zdrowych właściwościachOmawiając jesienne owoce, nie można zapominać o jabłkach. Jedna z najlepszych propozycji, jeżeli chodzi o jesień. Wśród właściwości jabłek można wymienić:bogate źródło witaminy C,bogate źródło potasu – jednego z najważniejszych składników, jeżeli chodzi o organizm człowieka,usprawnienie perystaltyki jelit,obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,bogate źródło przeciwutleniaczy.Decydując się na jabłka, należy zwrócić uwagę na te najbardziej dojrzałe, pachnące, dzięki czemu można być pewnym tego, że trafi się na dobre, jesienne owoce. Jabłek powinny unikać osoby, które mają podrażnioną błonę śluzową, które mogą odczuwać bolesności po zjedzeniu.