Home Tips & Tricks Jesienne owoce, które warto jeść w sezonie

Jesienne owoce, które warto jeść w sezonie

8 min czytania
0
0
644
Owoce na jesień - jesienne owoce

Jesień to pora roku, która kojarzy się z wieloma pięknymi barwami. Liście na drzewach są żółte, brązowe, a nawet czerwone. Niekiedy przebija się przez nie jeszcze kolor zielony. Może i wrzesień nie jest zbyt lubianym miesiącem, w szczególności przez uczniów, ale jest też czasem, kiedy w sadach pojawia się wiele smakowitych owoców. Można samodzielnie zbierać je z krzaków i drzew, a także można udać się ka zakupy do ulubionego sklepu, gdzie czekają starannie wyselekcjonowane plony. Jakie jesienne owoce warto jeść?

Jesienne owoce – śliwki i gruszki

Piękne owoce na jesień idealnie nadają się na przetwory. Wśród nich na pewno króluje śliwka oraz gruszka. Dwa jesienne owoce, które występują w różnych odmianach, mają do zaoferowania niebagatelny smak, ale także wiele innych rzeczy.

Wśród właściwości śliwki można wymienić:

  • zapobiega miażdżycy,
  • zapobiega chorobom nowotworowym,
  • zawiera witaminę E, która zaliczana jest do najlepszych przeciwutleniaczy,
  • poprawienie apetytu,
  • pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego.

Śliwki zawierają witaminy z grupy B. To dzięki nim można cieszyć się dobrym humorem, a także mniejszą ilością stresu.

Gruszki to jesienne owoce, o bardzo charakterystycznym kształcie, które mogą pomóc:

  • w walce z zaparciami,
  • w obniżeniu ciśnienia krwi,
  • zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu,
  • przy biegunkach, ale koniecznością jest spożywanie tylko takich owoców, które są cierpkie, a do tego mniej soczyste,
  • przy lekkich przeziębieniach, związanych z wystąpieniem kaszlu, czy też gorączki.

Jesienne owoce tego typu powinny być spożywane przez osoby, które chcą schudnąć, ponieważ aż w 84% składają się z samej wody, a do tego są bardzo pożywne.

Jesienne owoce - pigwa.

Pigwa – twarde i cierpkie owoce sezonowe jesień

Mając na myśli owoce na jesień, które można spożywać, nie można pomijać pigwy. Tak, są inne, bardziej znane owoce, ale pigwa to jedno z objawień ostatnich czasów, którego nie można pomijać. Owoc o bardzo charakterystycznym kształcie, w postaci surowej, jest twardy i cierpki, dlatego wykorzystywany jest głównie do przetworów, np. nalewki, syropy, soki, konfitury. Wśród właściwości tego owocu, wymienić można:

  • poprawia apetyty,
  • oczyszcza układ pokarmowy,
  • poprawia odporność organizmu, dzięki dużej ilości witaminy C.

Pigwa to takie jesienne owoce, które zawierają wapń, żelazo, miedź, potas i fosfor – najcenniejsze pierwiastki, które powinny znaleźć się w każdym organizmie człowieka. Jeżeli ktoś chciałby znaleźć dobry zamiennik do cytryny w herbacie, to z powodzeniem może wykorzystać te jesienne owoce.

Owoce na jesień - winogrono

Owoce na jesień – winogrono nie tylko do wina

Końcówka września, początek października to okres, kiedy na krzakach zaczynają zakwitać różne odmiany winogron. W wielu miejscach stosowane są one jako krzaki ozdobne, ale należy wykorzystywać (skoro jest taka możliwość) owoce na jesień, jakie one wydają. Winogrono kojarzone jest głównie z winem, ale nie można zapomnieć, że można spożywać je także w postaci surowego owocu. Jakie właściwości posiadają te jesienne owoce? Są one źródłem antyoksydantów, ale należy również wspomnieć o tym, że:

  • oczyszczają one organizm z wolnych rodników,
  • zmniejszają one zapadalność na choroby układu krążenia,
  • zawierają one takie minerały, jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, mangan, selen, fluor,
  • zawierają one takie witaminy, jak witaminy z grupy B, C, A, E, K.

Warto wykorzystywać również liście winogron. Z nich to można przyrządzić kąpiel, której celem będzie oczyszczenie i odtrucie organizmu.

Owoce na jesień, owoce sezonowe na jesień

Jesienne owoce – jabłka o zdrowych właściwościach

Omawiając jesienne owoce, nie można zapominać o jabłkach. Jedna z najlepszych propozycji, jeżeli chodzi o jesień. Wśród właściwości jabłek można wymienić:

  • bogate źródło witaminy C,
  • bogate źródło potasu – jednego z najważniejszych składników, jeżeli chodzi o organizm człowieka,
  • usprawnienie perystaltyki jelit,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • bogate źródło przeciwutleniaczy.

Decydując się na jabłka, należy zwrócić uwagę na te najbardziej dojrzałe, pachnące, dzięki czemu można być pewnym tego, że trafi się na dobre, jesienne owoce. Jabłek powinny unikać osoby, które mają podrażnioną błonę śluzową, które mogą odczuwać bolesności po zjedzeniu.

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Redakcja Kobieta na Czasie
Load More In Tips & Tricks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Dzień Mamy: co kupić mamie, która ma wszystko?

Dzień Mamy to wyjątkowa okazja, kiedy celebrowane są matczyne miłość, poświęcenie i wsparc…