Home Lifestyle Dieta w okresie karmienia piersią

Dieta w okresie karmienia piersią

12 min czytania
0
0
784
330ml_mini_razem_mama_i_ja

Dieta matki karmiącej to temat, wokół którego narosło bardzo dużo mitów. Szczególnie popularny jest pogląd, że kobieta w okresie laktacji powinna zapomnieć o swoich ulubionych potrawach, kawie czy mleku i ograniczyć się niemal wyłącznie do gotowanego kurczaka, ryżu i marchewki. Ile prawdy jest w tym poglądzie? Karolina Pityńska-Maga, położna i ekspert marki Mama i ja, wody źródlanej dedykowanej dzieciom i kobietom w ciąży, zdradza, jak powinno wyglądać menu młodej mamy i jaki wpływ na dziecko mają spożywane przez nią pokarmy. 

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią do ukończenia przez dziecko 6 miesiąca życia i kontynuowanie go do co najmniej dwóch lat. Wiele mam nie wyobraża sobie podążania taką drogą z jednego powodu – tzw. diety matki karmiącej. W końcu każda z nich przynajmniej raz słyszała, że wszelkie alergie, kolki, nieprzespane noce, płaczliwość czy rozdrażnienie malucha to efekt zjedzenia przez kobietę kapusty, pomarańczy, jogurtu czy innego produktu z niekończącej się listy rzeczy zakazanych. Tymczasem okazuje się, że nie ma związku pomiędzy zawartością w mleku większości składników, w tym wapnia, żelaza, magnezu, potasu, węglowodanów i laktozy, a spożyciem przez mamę tych substancji. Nie ma również potwierdzonej zależności między jedzeniem ciężkostrawnych czy wzdymających produktów a kolkami u dzieci. Prawdą jest natomiast, że zróżnicowane menu kobiety, bogate w owoce, warzywa i przyprawy, ma wpływ na smak i aromat mleka. Takie zmiany są jednak bardzo pożądane, ponieważ stanowią dla dziecka doskonałą stymulację sensoryczną, wpływają pozytywnie na jego układ nerwowy i sprawiają, że w okresie wprowadzania żywności uzupełniającej dzieci lepiej akceptują nowe smaki. Z medycznego i zdroworozsądkowego puntu widzenia nie ma konieczności stosowania w okresie laktacji prewencyjnej diety eliminacyjnej. Co więcej, takie działanie nawet zwiększa szansę na alergię u niemowlęcia z grup ryzyka. Warto więc jeść wszystko i po prostu obserwować dziecko, a w przypadku wystąpienia objawów uczulenia usunąć dany produkt z menu na 2- 4 tygodnie, a potem spróbować raz jeszcze, wyjaśnia Karolina Pityńska-Maga, położna i ekspert marki Mama i ja. Podobnie jest z przybieraniem na wadze i mitem, sugerującym, że niektóre kobiety mają „zbyt chude” lub „zbyt tłuste” mleko. Badania naukowe pokazują, że wartość energetyczna mleka kobiecego w niewielkim stopniu uzależniona jest od diety mamy. Proporcje makroskładników w naturalnym pokarmie (białka, węglowodany, tłuszcze) są zmienne, ale ich zmienność zależy od wieku dziecka, pory dnia, płci, objętości ostatniego karmienia. Ilość produkowanego mleka również nie jest zależna od żywienia, z wyjątkiem sytuacji niedożywienia. Młoda mama powinna zatem przede wszystkim jeść zdrowo i różnorodnie, a o jakość mleka dla malucha zatroszczy się sam organizm, dodaje ekspert.

karolina_pitynska-maga_-_polozna__ekspert_mama_i_ja

Karolina Pityńska-Maga – położna, ekspert Mama i ja – wody źródlanej dedykowanej dzieciom i kobietom w ciąży.

Fot.upoloznych.pl

Jakość, nie ilość

Przyjmuje się, że każda zdrowa kobieta powinna codziennie przyjmować od około 1600 do 2400 kilokalorii. Komponując jadłospis mamy karmiącej warto pamiętać, że w jej przypadku zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta, jednak – wbrew pozorom – nie musi zostać podwojone w celu wyprodukowania odpowiedniej ilości mleka. Podaż energetyczna podczas laktacji wzrasta o około 670 kcal na dobę, z czego 500 kcal musi zostać dostarczone z pożywienia, a reszta powinna pochodzić z zapasów tkanki tłuszczowej z okresu ciąży. W drugim półroczu życia dziecka, gdy nie jest już ono karmione wyłącznie piersią, ale zaczyna poznawać nowe smaki, udział dodatkowej energii w diecie powinien wynosić ok. 400 kcal/dobę. Dużo ważniejsze od tego, ile zjada mama, jest natomiast jakość i skład posiłków, wyjaśnia Karolina Pityńska-Maga, ekspert marki Mama i ja. Co zatem powinna jeść kobieta karmiąca? Podstawą piramidy żywieniowej w okresie laktacji są węglowodany, w tym szczególnie pełnoziarniste produkty zbożowe, a także owoce i warzywa. Zapotrzebowanie na białko w tym czasie wynosi 1,45 g/kg masy ciała/dobę, z czego ponad połowa powinna być pochodzenia zwierzęcego, w postaci chudego mięsa, jaj, tłustych ryb morskich. Warto podkreślić, że mamy weganki również nie są na straconej pozycji – muszą tylko odpowiednio zbilansować dietę w oparciu o białka pochodzenia roślinnego (z nasion strączkowych, orzechów, zbóż, przetworów sojowych) i uzupełnić ją właściwą suplementacją, mówi położna. Podczas laktacji ważna jest jeszcze jedna kwestia: woda. Każdego dnia w kobiecych piersiach produkowane jest średnio 750 ml mleka, dlatego tak ważna jest ilość przyjmowanych płynów. Młoda mama powinna pić kilka dodatkowych szklanek wody dziennie, najlepiej przebadanej, niskozmineralizowanej wody źródlanej o obniżonej zawartości sodu, jak produkty Mama i ja. W sumie w okresie laktacji należy przyjmować ok. 3 litrów płynów na dobę, wliczając w to zupy, herbaty, kawę i soki, dodaje na ekspert.

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2 zł

0,5 L – cena: 1,50 zł

0,33 L – cena: ok.1,2 zł


Firma WOSANA S.A., jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom –  Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą EN ISO 22000: 2005. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz
w  e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

WOSANA S.A.

PRODUCENT SOKÓW, NAPOJÓW I WÓD ŹRÓDLANYCH

WOSANA SPÓŁKA AKCYJNA

z siedzibą w Andrychowie przy ul. Batorego 35a, 34-120 Andrychów

tel. 033/ 873 41 51

fax 033/ 873 41 53

e-mail: marketing@wosana.pl

www.wodadladziecka.pl


Karolina Pityńska-Maga

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku położnictwo na Uniwersytecie Rzeszowskim. Posiada doświadczenie w pracy na sali porodowej oraz jako położna środowiskowa pomaga świeżo upieczony rodzicom w opiece nad noworodkiem. W 2017 roku uzyskała tytuł specjalistki w dziedzinie pielęgniarstwa położniczego. Nieustannie poszerza i aktualizuje wiedzę w tematyce położnictwa i innych dziedzin medycznych, które są związane z kobietą i opieką nad noworodkiem. Posiada podyplomowe studia z dietetyki i planowania żywienia a obecnie stara się o tytuł certyfikowanego doradcy laktacyjnego. Ukończyła również szkolenia z prowadzenia aktywnego porodu i pozycji wertykalnych, a także zaburzeń uroginekologicznych i rozejścia mięśnia prostego brzucha.

www.upoloznych.pl

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Redakcja Kobieta na Czasie
Load More In Lifestyle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Idealny parasol – na co zwrócić uwagę?

Dobry parasol jest na wagę złota, to produkt potrzebny na każdą pogodę. Pełni kilka istotn…