Home Dom Dania na Boże Narodzenie – najsmaczniejsze przepisy

Dania na Boże Narodzenie – najsmaczniejsze przepisy

9 min czytania
0
0
271
Dania na Boże Narodzenie - najlepsze przepisy na dania na święta

Boże Narodzenie to niezwykły czas w roku. Święta te spędzamy w rodzinnej, ciepłej atmosferze. Towarzyszy nam choinka, kolędy, prezenty oraz świąteczne potrawy. Jak przygotować najsmaczniejsze dania na Boże Narodzenie? Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy po to, by Boże Narodzenie było nie tylko piękne, ale także smaczne!

Bigos

Składniki

Do przygotowania wigilijnego bigosu będziemy potrzebowali około 1 kg kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów (prawdziwków), 1 jabłko, 4 pigwy, 2 cebule, łyżeczkę kminku, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli do doprawienia.

Przygotowanie

Na samym początku należy obsmażyć na patelni grzyby oraz kapustę. Następnie kroimy jabłko i dodajemy je wraz z kminkiem i pigwą. Całość dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach możemy doprawić solą. Bigos dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie odstawiamy na kilka godzin i ponownie dusimy. Powtarzamy to przez kilka dni.

Dania na Boże Narodzenie - barszcz czerwony

Dania na Boże Narodzenie – barszcz czerwony na zakwasie

Składniki

Aby go przygotować potrzebujemy około kilograma czerwonych buraków, dwóch marchewek,czosnek dwóch pietruszek, pół selera, por, czosnek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Możemy użyć także przyprawy Maggi, doprawić solą oraz pieprzem.

Przygotowanie

Zakwas

Na samym początku musimy przygotować zakwas. Najpierw musimy zagotować i ostudzić wodę z cukrem i solą. Buraki należy starannie umyć oraz pokroić. Następnie trzeba je obrać i pokroić w cienkie plastry. Przygotowujemy także czosnek, krojąc go na plasterki. Do garnka wkładamy obrane wcześniej buraki i dodajemy przyprawy. Całość zalewamy przegotowaną i ostudzoną wcześniej wodą. Do tej mieszanki dodajemy kromkę chleba na zakwasie. Garnek przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w ciemnym miejscu.

Barszcz

Samo przygotowanie barszczu jest proste. Najpierw powinno się obrać wszystkie warzywa, które następnie należy przełożyć do garnka i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy całość na średnim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie warzywa należy odcedzić. Następnie kroimy i obieramy buraki, które gotujemy w wywarze około 45 minut. Po tym czasie można je wyłowić, ponieważ już się nam nie przydadzą. Następnie dodajemy zakwas (bez buraków) aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku. Do smaku możemy doprawić solą lub pieprzem. Bezpośrednio przed kolacją wigilijną podgrzewamy barszcz, ale tak, by nie dopuścić do wrzenia. Podajemy go z uszkami.

Uszka do barszczu

Składniki

Do przygotowania farszu potrzebujesz 3 szklanki suszonych grzybów, olej, cebulę, sól i pieprz, natomiast do uszykowania ciasta potrzebne Ci będzie pół kilograma mąki, jedno jajko, szczypta soli oraz szklanka gorącej wody.

Przygotowanie

Farsz

Jak się okazuje, uszka do barszczu kojarzące się z wigilijną wieczerzą wcale nie są trudne do przygotowania i nie wymagają wiele wysiłku spędzonego na gotowaniu. Podawane wraz z barszczem stanowią nieodłączny element wigilijnego wieczoru. Aby je przygotować należy wsypać do miski suszone grzyby, a następnie zalać je wrzątkiem. Powinno się odstawić je na kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Po ugotowaniu należy je odcedzić i drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju podpiecz cebulę na złoty kolor, dodaj ugotowane grzyby. Mieszankę dopraw do smaku i pozostaw do wystudzenia. Farsz już gotowy!

Ciasto

Mąkę musisz zalać gorącą wodą, a następnie dodać jajko oraz szczyptę soli. Wyrób je na gładką, plastyczną masę i rozwałkuj tak, by ciasto było bardzo cienkie. Następnie pokrój je na małe kwadraciki.

Gdy masz już gotowe zarówno ciasto jak i farsz pora przystąpić do klejenia. Odpowiednie uformowanie wymaga trochę wprawy, ale już po kilku przygotowanych sztukach następne będą wychodziły coraz łatwiej.

Dania na Boże Narodzenie – kluski z makiem

Składniki

Do klusek z makiem będziesz potrzebować pół kilograma makaronu, pół kilograma maku oraz pół kilograma miodu. Przydadzą się także migdały oraz rodzynki – po pół szklanki. Przygotuj także odrobinę smażonej skórki pomarańczowej oraz litr mleka.

Przygotowanie

Mak zalej wrzącym mlekiem, podgrzej i ponownie doprowadź do wrzenia. Odstaw na około 10-12 godzin, wylej na sitko i przepuść przez maszynkę do mielenia co najmniej dwukrotnie. Zmieszaj go z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami. Masę makową możesz przygotować samemu lub kupić gotową w sklepie. Możesz także przygotować własny makaron.

Jeśli podczas gotowania cokolwiek uległo zabrudzeniu nie zapominaj, że w celu usunięcia zanieczyszczeń bardzo przydatne będą naturalne środki czystości! Gdy przykładowo zastanawiasz się, jak wykorzystać ocet do sprzątania, przeczytaj nasz poprzedni wpis!

 

Mamy nadzieję, że podane przez nas przepisy uprzyjemnią gotowanie i sprawią, że Twoje dania na Boże Narodzenie będą cechowały się niesamowitym smakiem! Życzymy wesołych i spokojnych Świąt, spędzonych w rodzinnej atmosferze!

Pokaż Więcej Powiązanych Artykułów
Load More By Agnieszka Gajniak
Load More In Dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Pomysł na aranżację sypialni w okresie zimowym

Zimowa aura sprawia, że wiele osób swój wolny czas najchętniej spędza w domu. W tym okresi…