Zdrowie i UrodaCo to keto? Ketoza – co to? Dieta keto – co można jeść a czego nie? Odpowiadamy! Autor Redakcja Kobieta na Czasie Opublikowany 9 min czytania0 0 970 Opublikuj na Facebook Opublikuj na Twitter Opublikuj na Google+ Opublikuj na Reddit Opublikuj na Pinterest Opublikuj na Linkedin Opublikuj na Tumblr Zgodnie z założeniem twórcy diety ketogenicznej do spalania tłuszczu niezbędne jest sięganie po produkty, będących ich źródłem. Co ciekawe, wbrew pozorom taka dieta daje zadowalające efekty. Przed jej wyborem warto jednak wiedzieć co to keto, na czym polega ketoza i jakie produkty w tej diecie są dozwolone, a jakie zakazane?Zobacz jak przygotować zdrowie i lekkie śniadania: https://kobietanaczasie.pl/jak-przygotowac-szybkie-i-zdrowe-sniadanie/Spis treści ToggleCo to keto?Ketoza – co to?Co jeść na keto adaptacji?Dieta keto – co można jeść a czego nie?Co to keto – czego nie możemy jeśćDieta keto – skutki uboczneCo to keto?Co to keto i na czym w ogóle polega taka dieta? Mówiąc prosto, dieta ketogeniczna jest to sposób żywienia opierający się na zredukowaniu do minimum spożycia węglowodanów. Ich ograniczenie powoduje to, że organizmowi nie zapewniamy energii w postaci glukozy, przez co sięga po inne paliwo, czyli tłuszcz. Ciała ketonowe produkowane w wątrobie są odpowiedzialne za pobieranie energii z tłuszczu. Decydując się na taką dietę, należy spożywać 80% kalorii z tłuszczów oraz 15% kalorii z białek. Glukoza jest głównym i prostym do pozyskania źródłem energii dla organizmu. Znajduje się właściwie w większości artykułów spożywczych. Wysoko przetworzone produkty zawierają największą ilość cukrów. Ich spożywanie w dużej ilości przyczynia się do odkładania nadmiernej ilości kilogramów, co wpływa niekorzystnie na ludzkie zdrowie. Wiedząc już co to keto, dobrze jest również zapoznać się z jej zasadami. Najważniejsze jest ograniczenie spożycia węglowodanów, wybierając zamiast nich produkty bogate w krótko oraz średnio łańcuchowe tłuszcze, oraz proteiny. Ilość węglowodanów w codziennej diecie osoby decydującej się na keto powinna wynosić 5% podaży kalorii na dobę (20-30 gramów).Ketoza – co to?Ketoza – co to dokładnie jest? Zdając sobie sprawę co to keto, dobrze jest dowiedzieć się, czym jest ketoza i na czym polega. Ketoza jest to stan, podczas którego organizm człowieka zaczyna zużywać tłuszcz, jako swoje źródło energii. Na diecie ketogenicznej nie trzeba wcale obawiać się o uczucie głodu czy stężenie glukozy, które zmniejsza się na rzecz ciał ketonowych we krwi. Ten rodzaj diety zalecany jest osobom cierpiącym na insulinooporność. Ketoza prowadzi do rozpadu tłuszczów, jednakże ilość zrzuconych kilogramów jest kwestią indywidualną i zależy od wielu czynników. Spadek masy ciała wynosi ok. 1 kg na każdy tydzień.Co jeść na keto adaptacji?Okres adaptacji jest dla organizmu czasem prawdziwej rewolucji. Musi on bowiem przyzwyczaić się do rezygnacji ze spożycia węglowodanów. Aby okres ten przeszedł nieuciążliwie, polecane są pewne produkty żywnościowe. Co jeść na keto adaptacji?jajka,podroby (serca, wątróbka),wieprzowina (żeberka, golonka, łopatka, boczek, karkówka),wołowina,ryby (śledź, makrela, łosoś),owoce morza,tłuszcze (masło, smalec, tłuszcz gęsi i kaczy, olej z awokado, olej kokosowy, oliwa z oliwek),kiszonki (kiszona kapusta, kiszone ogórki),warzywa niskowęglowodanowe (z wyłączeniem skrobiowych).Dieta keto – co można jeść a czego nie?Decydując się na dietę, trzeba wiedzieć, jak prawidłowo ułożyć jadłospis. Najważniejszym elementem codziennego menu są węglowodany, aczkolwiek dieta keto nie powala na ich spożycie. A więc co można jeść a czego nie w diecie keto? Do produktów dozwolonych o wysokiej zawartości tłuszczu zalicza się:tłuste mięsa,ryby,oleje,śmietana,masło,orzechy,oliwa z oliwek,masło kokosowe,olej sezamowy,olej z awokado,awokado,pomidory,ogórki,brokuły,papryka,grzyby.Jeśli chodzi o tłuszcze, muszą być one wysokiej jakości. Potrawy można także dowolnie przyprawiać.Co to keto – czego nie możemy jeśćWiele osób zastanawia się nie tylko nad tym co to keto, ale także nad tym, z jakich produktów na tej diecie trzeba zrezygnować. Do zakazanych składników zalicza się:cukier,skrobie (kasza, ziemniaki, chleb, makaron, ryż),produkty przetworzone zawierające niezdrowe tłuszcze,kukurydza, dynia, buraki, bataty, ziemniaki oraz pozostałe warzywa korzeniowe,owoce: gruszki, śliwki, melony, banany, jabłka,napoje gazowane, soki owocowe, kompoty, napoje energetyczne,alkohol.Sprawdź jesienne owoce, które wpisują się w dietę keto, a które nie: https://kobietanaczasie.pl/jesienne-owoce-ktore-warto-jesc-w-sezonie/Dieta keto – skutki uboczneSkutki uboczne diety keto odczuwa się zwłaszcza podczas okresu ketozy, kiedy to organizm przyzwyczaja się do rezygnacji z węglowodanów. Osoba rozpoczynająca dietę ketogeniczną może skarżyć się na dolegliwości przypominające te, które pojawiają się w trakcie grypy, a więc: nudności, bolesność mięśni, drażliwość, zawroty głowy, zmęczenie. Tak zwana grypa ketonowa trwa jedynie ok 7 dni. Dieta ta może także czasem prowadzić do uszkodzenia nerek i serca. Może pojawić się też efekt jojo. Do innych skutków ubocznych diety keto zalicza się: problemy ze snem, zaparcia, nieświeży oddech, nieregularne cykle miesiączkowe.